VSOA Brusselse brandweer dient stakingsaanzegging in en kondigt acties aan

De liberale vakbond VSOA-Hulpverleningszones dient een stakingsaanzegging in voor maandag 5 februari en kondigt acties aan.  

"De toestand bij de DBDMH (de Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp) is voor de operationele, administratieve en technische medewerkers steeds complexer geworden. Het dagelijks beheer van een dienst die van kapitaal belang is voor de veiligheid van onze inwoners, is quasi onmogelijk geworden", schrijft sectorvoorzitter Eric Labourdette in een brief aan bevoegd staatssecretaris Cécile Jodogne. Elke vorm van actie die de bij het VSOA aangesloten hulpverleners vanaf maandag ondernemen, zal door de vakbond worden gedekt, luidt het. "Enkel de noodopdrachten zijn verzekerd."

In de brief aan Jodogne worden verschillende redenen voor de stakingsaanzegging aangehaald. Het VSOA spreekt onder meer van de "onhoudbare druk" waar het logistiek personeel mee kampt en een slecht georganiseerd systeem van opleidingen, dat bovendien niet met de bonden was doorgesproken. Ook is het aantal beschikbare mensen voor de wachtdiensten verminderd, terwijl de werkdruk is toegenomen. Verder maakt het VSOA gewag van onaangepaste kledij voor stagiairs, bevorderingen waar maar geen werk van wordt gemaakt en "het intimideren en bedreigen van sommige vakbondsvertegenwoordigers" door de leiding van de DBDMH.

Bij de Brusselse brandweer rommelt het al een tijdje. Er werden eind vorig jaar onregelmatigheden vastgesteld bij aankopen en er is sprake van een manke interne organisatie. Directeur-generaal Thierry Mercken werd in december geschorst. In maart gaat de hervorming van de brandweer in.