Videospeler inladen...

De Lijn staakt op 16 februari

Bij openbaarvervoersmaatschappij De Lijn is voor 16 februari een 24-urenstaking aangekondigd. Het personeel maakt zich grote zorgen over een geplande herstructurering.

De directie wil een aantal diensten centraliseren. Daardoor zijn 286 banen bedreigd. Het gaat vooral om bedienden met leidinggevende functies. Ook zullen sommige mensen op een andere plaats moeten gaan werken. De Lijn denkt aan een nieuwe hoofdzetel en die komt wellicht in Mechelen.

Eerder al was er een aanzegging om te staken op 25 januari. Maar die stakingsaanzegging werd weer ingetrokken, omdat de raad van bestuur de beslissing over het herstructureringsplan had uitgesteld. Op 7 februari gaat de raad van bestuur zich buigen over het plan.

Hoe meer informatie we krijgen, hoe meer ongerustheid er is bij het personeel. De mensen zijn bezorgd over de toekomst. Die is voor hen niet duidelijk.

Jan Coolbrandt, ACV

"Het plan past in een besparingsoefening en is ook een voorbereiding van De Lijn op 2020. Ze willen klaar zijn voor de liberalisering van de markt voor openbaar vervoer", zegt Jan Coolbrandt van de christelijke vakbond ACV.

Communicatieverantwoordelijke Astrid Hulhoven, van De Lijn:"De directie begrijpt de ongerustheid. Binnen het management zullen heel wat banen verdwijnen. Maar dat zal zoveel mogelijk gebeuren via natuurlijke afvloeiing."

Meest gelezen