“Fidelito”, de oudste zoon van Fidel Castro, is overleden

Fidel Castro Diaz-Balart, de oudste zoon van de voormalige Cubaanse leider Fidel Castro, is overleden. De 68-jarige Castro Junior kampte al enkele maanden met een zware depressie en stapte donderdag uit het leven. Hij kreeg de bijnaam “Fidelito” of “kleine Fidel”, wegens de grote uiterlijke gelijkenissen met zijn vader, die in november 2016 overleed. 

Fidel Castro Diaz-Balart, geboren op 1 september 1949, was de enige zoon van Fidel Castro en zijn eerste vrouw Mirta Diaz-Balard. Diaz-Balard kwam uit een bekende aristocratische familie en sommige familieleden zouden later in de VS uitgroeien tot vooraanstaande tegenstanders van Castro’s regime. 

Castro en Diaz-Balard gingen in 1955 uit elkaar. Castro was op dat moment in ballingschap in Mexico en bereidde de Cubaanse revolutie voor. Diaz-Balard verhuisde samen met haar familie naar Miami en nam de 5-jarige Castro Junior mee. 

Castro overtuigde zijn ex-vrouw om Castro Junior twee weken op bezoek te sturen naar Mexico, maar hij bracht zijn zoon nooit terug naar de VS. Kort daarna, in 1959, maakte Fidel Castro na een guerrillastrijd een einde aan het pro-Amerikaanse bewind in Cuba en kwam hij zelf aan de macht. 

Fidelito

Castro Junior kreeg al snel de bijnaam “Fidelito”, wat “kleine Fidel” betekent. Niet verwonderlijk, aangezien Fidelito uiterlijk heel goed op zijn vader lijkt. Zo hebben ze hetzelfde grote postuur en hebben ze later beiden een baard. 

Fidelito ging studeren aan het Instituut voor Wetenschap en Nucleaire Technologie in de Sovjet-Unie. Hij studeerde af als kernfysicus en zijn hele professionele leven stond in het teken van de wetenschappen. 

Tijdens zijn studies leerde hij de Russische Natalia Smirnova kennen. Ze trouwden en kregen samen drie kinderen: Mirta Maria, Fidel Antonio en José Raul. Maar het huwelijk liep op de klippen en hij hertrouwde later met Maria Victoria Barreiro Davalo. 

Wetenschappelijk adviseur

Castro Junior behaalde enkele belangrijke nationale en internationale erkenningen voor zijn werk en stond even aan het hoofd van het kernenergieprogramma van Cuba, maar een ruzie met zijn vader leidde tot zijn ontslag.

Toen zijn nonkel Raul Castro het in 2008 overnam van Fidel, benoemde die Fidelito tot zijn wetenschappelijk adviseur. Op het moment van zijn overlijden was hij wetenschappelijk adviseur van de Cubaanse Raad van State en vicevoorzitter van de Academie voor Wetenschappen in Cuba.

Fidelito kampte al enkele maanden met een zware depressie, waarvoor hij in behandeling was en hij zelfs een tijdje in het ziekenhuis voor verbleef. De 68-jarige Castro Junior stapte donderdag uit het leven. 

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.