Aanmeldingsprocedure voor Gentse middelbare scholen gestart

Ouders van wie de kinderen in Gent naar het middelbaar onderwijs willen gaan, kunnen hun kind tot 23 februari aanmelden en de scholen van hun keuze aanduiden.

Er is nogal wat te doen over de nieuwe aanmeldingsprocedure voor leerlingen die volgend schooljaar naar het middelbaar onderwijs gaan in Gent. Voor het eerst moet de aanmelding gebeuren per computer en een website die daar speciaal voor gemaakt is.  Deze manier van werken vermijdt dat er gekampeerd wordt voor populaire scholen die onvoldoende plaats hebben voor alle leerlingen die er zouden willen naar school gaan.

Via de aanmeldingsprocedure kan je een aantal scholen aanduiden die je voorkeur hebben. Er wordt geen rekening gehouden met de afstand van je woonplaats tot de school. Ook het tijdstip waarop je aanmeldt is niet van belang. Zo lang je het maar doet binnen de periode van 2 februari tot 23 februari om 12 uur.

Dat is anders dan de aanmeldingsprocedure voor het lager onderwijs, waar met deze dingen wél rekening wordt gehouden.

Het toeval speelt dus nog een rol in de schoolkeuze. Want als je je voorkeurschool aanduidt en die school zou toch nog onvoldoende plaatsen hebben, dan komt de tweede keuze in aanmerking enzovoort. De scholen zelf hebben geen inspraak het systeem. Zij krijgen lijsten met een aantal leerlingen volgens het aantal plaatsen, en een wachtlijst met leerlingen voor wie de school de tweede of derde keuze is. Er zullen dus nog altijd ouders ontevreden zijn als ze niet de school van hun voorkeur hebben gekregen, maar het systeem is wel eerlijk zegt onderwijsspecialist Jo De Roo.

Deze procedure is géén inschrijving. Het is alleen een aanmelding. Ouders moeten daarna bij de scholen zelf inschrijven.

Ook enkele scholen van buiten Gent werken met deze aanmeldingsprocedure.