Video player inladen...

Archief Stijn Streuvels naar Letterenhuis Antwerpen

De Vlaamse regering draagt het archief van schrijver Stijn Streuvels over aan het Letterenhuis in Antwerpen. Dat zal ook Streuvels’ huis in Ingooigem, "Het Lijsternest", beheren en openstellen voor bezoekers. 

Stijn Streuvels (1871-1969), pseudoniem van Frank Lateur, was een van de bekendste Vlaamse schrijvers met titels als "De vlaschaard", "Het leven en de dood in de ast" en "De teleurgang van de waterhoek", dat later werd verfilmd als "Mira". 

Een deel van het archief van Streuvels bevindt zich al sinds 1975 in Antwerpen. Dat wordt nu aangevuld met 20 strekkende meter archiefstukken en documenten. Ook de enorme fotocollectie van Streuvels, die een verwoed fotograaf was, wordt ondergebracht in het Letterenhuis. Het gaat om ongeveer 1000 glasplaten, duizenden foto-afdrukken en albums.  

Verder verhuist ook een deel van de omvangrijke bibliotheek van Stijn Streuvels naar Antwerpen: honderden boeken met opdrachten van bevriende schrijvers, luxe-edities van zijn eigen werk en enkele oude drukken die hij van zijn oom Guido Gezelle erfde. Op die manier komt het hele Streuvelsarchief samen op één plek, wat handig is voor verder  onderzoek.

Het brede raam van het Lijsternest

"Het Lijsternest" is het huis dat Streuvels zelf ontwierp en liet bouwen in Ingooigem in West-Vlaanderen. Vanaf 1982 werd het woonhuis door de Provincie West-Vlaanderen opengesteld als schrijversmuseum.

In de zomer kunnen bezoekers er terecht, onder meer in de beroemde schrijfkamer van Streuvels: rondom boekenkasten en een schrijftafel bij een breed raam met een weids uitzicht, en daarboven de spreuk "Nulla dies sine linea", "geen dag zonder een regel". ’s Winters is "Het Lijsternest" een residentie voor schrijvers. Daar verandert niets aan.

De overdracht van "Het Lijsternest" is een gevolg van de afschaffing van de cultuurbevoegdheden van de provincies. West-Vlaanderen was verantwoordelijk voor "Het Lijsternest" in Ingooigem; nu is dat de Vlaamse overheid, en die draagt de bevoegdheid over aan het Letterenhuis in Antwerpen.

Nu had ik mijn volle bezigheid om aldaar mijn boeltje in orde te brengen

Stijn Streuvels

Uit ons beeldarchief: Stijn Streuvels kocht in 1903 in het landelijke Ingooigem een lapje grond waarop hij zijn Lijsternest bouwde. Hij sprak er vol enthousiasme en voldoening over. 

Video player inladen...