Waarom aandelen kopen als je kan beleggen in wiet?       

Auto's, sterke drank, kunst ... Je kunt het zo gek niet verzinnen of je kunt erin beleggen. De nieuwste hype is marihuana. Het programma "De wereld vandaag" vroeg aan professor Economie Paul De Grauwe of het ook een verstandige belegging is.

Het was een luisteraar die de redactie van "De wereld vandaag" erop attent maakte: "De marihuanamarkt staat al enige tijd in 'vuur en vlam'. In geen enkele andere sector op de aandelenmarkten kon zoveel rendement worden gescoord." Dat klinkt aantrekkelijk. Maar of het ook een betrouwbare belegging is?

"Zoals met alles in de economie is dit een nieuwe markt. Dat creëert mogelijkheden. Mensen zien een mogelijk hoge return. Maar beleggen in marihuana is niet zonder risico", zegt Paul De Grauwe van de London School of Economics en de KU Leuven.

"Een groot risico is dat de wetgeving wordt aangepast. In de VS hebben een aantal staten, onder ander Californië, de marihuana-productie en -verkoop gelegaliseerd. Maar de regering-Trump wil dat opnieuw veranderen. Die snelle groei kan dus even snel gefnuikt worden."

Vergelijk het met de bitcoin. Telkens er iets nieuws is, zien we dat de euforie opkomt. Maar de prijzen vallen na zekere tijd terug.

Paul De Grauwe, professor Economie

Het grote voorbeeld is Canada, waar de overheid samen met allerhande bedrijven een legaal netwerk voor de productie en distributie van cannabis heeft uitgebouwd. Een goed idee vindt De Grauwe. "Zulke dingen verbieden werkt niet. Dat heeft vooral negatieve effecten: er is de criminaliteit en kan je de kwaliteit niet controleren."