Belgische operahuizen genomineerd voor de oscars van de opera

De Munt in Brussel en Opera Vlaanderen hebben elk een nominatie voor de International Opera Awards in de wacht gesleept, de zogenoemde oscars van het muziektheater. Die bestaan al sinds 2012, en zijn een initiatief van het gezaghebbende Britse blad Opera. Begin april raken de winnaars bekend.  

De Opera Vlaanderen maakt kans op de felbegeerde bekroning in de categorie "wereldpremières'', de eerste voorstelling dus van een nieuwe opera. De Vlaamse productie "Infinite Now" is een compositie van Chaya Czernowin die in een regie van Luc Perceval vorig jaar op de planken kwam in Gent en Antwerpen. Eerder noemde het Duitse blad Opern Welt de opera al de wereldcreatie van het jaar. En Deutsche Bühne koos Perceval als regisseur van het seizoen. De opera is gebaseerd op het toneelstuk "Front" van Perceval en de novelle "Homecoming" van de Chinese auteur Can Xue, en gaat over de Eerste Wereldoorlog.   

© ARCO / G Di Rosa - creative.belgaimage.be

De Munt als opvoeder

De nominatie voor De Munt, of de Nationale Opera, is die in de categorie "opvoeding en bereik''. De Munt is daar erg blij mee, omdat het een erkenning is voor haar maatschappelijke engagement. Al decennia zet De Munt in op rondleidingen, workshops en goedkope voorstellingen voor doelgroepen. Elk jaar komen 15.000 scholieren een voorstelling bekijken. Het koor trekt naar rusthuizen, gevangenissen en sociale instellingen. Nu zondag 4 februari kunnen kinderen gratis naar "Sheherazade", inbegrepen een kennismaking met het orkest. In maart mogen kwetsbare doelgroepen voor een spotprijs naar "Cavalleria rusticana & Pagliacci". Ten slotte krijgen jonge zangers en muzikanten de kans om ervaring op te doen in het koor en het orkest.