Carrefour-hypermarkten in Westerlo en Angleur vandaag dicht door staking

De hypermarkten van Carrefour in Westerlo en Angleur gaan vandaag niet open. Het personeel is er na een personeelsvergadering in staking gegaan, zegt Carrefour-woordvoerder Baptiste van Outryve.

Nadat Carrefour vorige week een grote herstructurering had aangekondigd, werd duidelijk dat de hypermarkt in Westerlo een supermarkt zal worden en dat er 22 banen zouden verdwijnen. Nu blijkt dat er zelf 33 jobs zullen sneuvelen in de winkel.  "Meer dan 40 procent van de banen zou volgens de nieuwe plannen verdwijnen", zegt Myriam Nevelsteen van de christelijke vakbond. "Dat kunnen we niet zomaar laten passeren en daarom dat we vandaag actie voeren."

Het is de eerste keer sinds de aankondiging van de herstructurering dat winkel in Westerlo dicht gaat. "Je zou kunnen zeggen dat, na de aankondiging van vorige week,  er verslagenheid was", zegt Nevelsteen.  "De mensen hebben het wat moeten verwerken, maar ik stel nu vast dat er opnieuw vechtlust is. De mensen willen vechten voor hun tewerkstelling."

Ook bij de Carrefour supermarkt in Turnhout verdwijnen er meer jobs dan eerst gedacht, maar daar heeft het personeel na enige discussie besloten om voorlopig wel aan het werk te gaan.

Vijf grote Carrefour hypermarkten in ons land worden getroffen door de plannen van Carrefour. Er gaan er twee dicht in Genk en Angleur. Die laatste is vandaag gesloten wegens een vakbondsactie. Drie hypermarkten (Westerlo, Brugge Sint-Kruis en Haine-Saint-Pierre) worden een supermarkt.

De andere hypermarkten van de keten zijn normaal gezien wel open. Al zijn er in andere vestigingen ook nog personeelsvergaderingen gepland met "vliegende vakbondsvertegenwoordigers". Carrefour houdt klanten op de hoogte op zijn website.