Complex Project Noord-Zuid verbinding in Houthalen-Helchteren wordt nog complexer

De Raad van State heeft een negatief advies gegeven over het aangepaste decreet Complexe Projecten van de Vlaamse regering voor de Noord-Zuid in Houthalen-Helchteren. De meerderheidspartijen hadden het decreet aangepast zodat het Vlaams parlement een beslissing kon nemen, zonder dat de Raad van State het nog kon vernietigen. Dat kan zomaar niet, zegt de Raad van State nu.

Inspraak van burgers, moet mogelijk blijven, oordeelt de Raad van State. Dat betekent dat de Vlaamse regering geen tussentijdse beslissingen kan nemen in het dossier. Vlaams parlementslid Lode Ceyssens van CD&V: "De Raad van State spreekt zich niet uit over het decreet 'Complexe Projecten' op zich. Dat is er en kan blijven. Het gaat alleen over de goedkeuring door het Vlaams parlement". Ceyssens wil het advies nu eerst grondig bestuderen, samen met de andere meerderheidspartijen.

Vlaams parlementslid Johan Danen van oppositiepartij Groen is niet verrast door de beslissing van de Raad van State. "Specialisten hadden daar al voor gewaarschuwd. en nu krijgen ze gelijk." 

Danen hoopt dat de intendant voor de Noord-Zuid, gouverneur Herman Reynders, snel een draagvlak vindt voor een definitieve oplossing, zeker nu er een meerderheid lijkt te zijn voor tunnels in plaats van een omleidingsweg.