Curiosity maakt zelfportret op Mars

De NASA heeft nieuwe beelden vrijgegeven van Marsrover Curiosity. Een van de opvallendste is een "selfie" van de Marsrover. Het beeld vat enkele belangrijke onderzoeksdoelen van Curiosity samen.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft nieuwe beelden vrijgegeven van de Marsrover Curiosity, die sinds 2011 de rode planeet onderzoekt. Sinds de landing heeft Curiosity al meerdere locaties bezocht. de voorbije maanden voerde hij onderzoek uit op Vera Rubin Ridge, een grote, steile heuvel. Het is vanop die plaats dat de beelden doorgestuurd zijn.

Een van de opvallendste is een "selfie" van Curiosity, een mozaïek samengesteld uit tientallen beelden door de zogenoemde Mars Hands Lens Imager (MAHLI). Je krijgt er een goed zicht op hoe de Marsrover er na vijf jaar onderzoek uit ziet.

Vlak achter Curiosity ligt een steile helling, rijk aan klei. De komende weken zal de Marsrover die helling gaan beklimmen en verder exploreren. Het uiteindelijke doel ligt helemaal achteraan op de foto: Mount Sharp. De hele missie van Curiosity bestaat erin om die Mount Sharp te bestuderen, toch zeker het lager gelegen gedeelte.

Dat bestaat uit verschillende grondlagen, sedimenten, opgebouwd in de loop der (miljoenen) jaren. De NASA vermoedt dat die grondlagen ontstaan zijn toen er water op de planeet was, mogelijk onder de vorm van een of meerdere meren.

Curiosity zal tijdens zijn missie op Mars in de buurt van Mount Sharp verblijven.

Meer informatie over het Mars Exploration Program is te vinden bij de NASA. De ruimtevaartorganisatie lanceert ook een nieuwe video-reeks: "The Mars Report". U kunt hier de eerste aflevering bekijken.