De Republikeinse memo, getoond op het computerscherm van een Amerikaanse journalist in Washington. AFP or licensors

Democraten dreigen met institutionele crisis als Trump Ruslandonderzoek zou tegenwerken

De Democraten dreigen in een brief aan president Trump met een institutionele crisis als de president het Ruslandonderzoek zou tegenwerken. Ze zien in het vrijgeven van de geheime memo namelijk een poging van Trump om enkele mensen binnen het ministerie van Justitie aan de kant te schuiven.

Misnoegd zijn ze, de Democraten. De Amerikaanse president Trump heeft vandaag een als top secret beschouwde Republikeinse memo over de FBI overgemaakt aan het Congres, dat op zijn beurt de memo publiek heeft gemaakt. In de memo wordt de FBI van partijdigheid en machtsmisbruik beschuldigd in het onderzoek naar de banden tussen Rusland en de campagne van Trump.

Volgens de Democraten staan er echter grove fouten in de memo. Zo zou hij niet alle nodige informatie bevatten, maar daarentegen gebaseerd zijn op selectieve informatie. De Democratische senator Mark Warner verklaarde bijvoorbeeld dat hij de geheime documenten had gelezen waarop de Republikeinse memo is gebaseerd en dat die documenten de conclusie in de memo niet onderbouwen.

Ook de FBI zelf merkte op dat er belangrijke informatie in de memo ontbreekt, waardoor die misleidend is. De Democraten zien in het vrijgeven van de memo door Trump een poging van de president om een aantal mensen binnen het ministerie van Justitie buitenspel te zetten. De memo schetst namelijk geen al te fraai beeld van onderminister van Justitie Rod Rosenstein, die betrokken zou zijn in wat een FBI-complot genoemd wordt om een campagnemedewerker van Trump af te luisteren.

Net die Rosenstein houdt binnen het ministerie toezicht op het Ruslandonderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller. De Democraten vermoeden dat Trump die man opzij wil zetten: als Rosenstein weg moet, komt het Ruslandonderzoek mogelijk in gevaar. Met de memo in de hand komt dan mogelijk ook Mueller zelf in het vizier. Het is een publiek geheim dat de president de man liever kwijt dan rijk is.

De Democraten willen het zover echter niet laten komen en dreigen daarom in een brief aan Trump met een institutionele crisis als de president de mensen achter het Ruslandonderzoek zou tegenwerken. Ze zijn overigens niet alleen misnoegd over de door hen vermoede pogingen om het Ruslandonderzoek de dwarsbomen. Het lekken van geheime informatie is ook gevaarlijk: het maakt het werk van de commissies die toezicht houden op de inlichtingendiensten moeilijker, stellen ze, en het brengt het leven van Amerikanen in het buitenland in gevaar.

Pelosi: "Trump heeft Poetin net een ruiker bloemen gestuurd"

Ook de leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, reageerde negatief op het vrijgeven van de memo. Door de geheime informatie vrij te geven, heeft president Trump "zijn vriend Poetin (de Russische president, red.) "een ruiker bloemen gestuurd", was haar commentaar.