Video player inladen ...

Duizend mijnwerkers gered uit Zuid-Afrikaanse goudmijn

In Johannesburg, in Zuid-Afrika, zijn 955 mijnwerkers gered uit een goudmijn. Ze zaten daar sinds eergisteren vast omdat de liften niet meer werkten door een stroomonderbreking. "Iedereen is er goed aan toe, met uitzondering van enkele gevallen van dehydratatie en verhoogde bloeddruk."

De stroomonderbreking was veroorzaakt door een zware storm. Daardoor werkten de liften niet in verschillende mijnen. De mijnwerkers zaten in een veiligheidszone met genoeg lucht en ze hadden ook eten en drinken.

Uiteindelijk konden reddingswerkers de stroom herstellen, waardoor de mijnwerkers konden worden gered. Het bedrijf waar de mijnwerkers voor werken heeft het over "een traumatische ervaring". De medewerkers moeten nog een medische test ondergaan en kunnen, net als hun familie, psychologische steun krijgen.

In de mijn, 300 kilometer ten zuidwesten van Johannesburg, wordt goud gezocht op een diepte van 700 en 2.200 meter.

In Zuid-Afrikaanse mijnen doen zich regelmatig incidenten voor. In 2015 vielen bij incidenten 77 doden. Het land heeft de diepste mijnen ter wereld en is de belangrijkste producent van diamant, goud en andere edelmetalen.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.