Video player inladen ...

Eredoctoraat KU Leuven: neurochirurg Alim Louis Benabid laat mensen bewegen

De KU Leuven reikt dit jaar een eredoctoraat uit aan de Franse neurochirurg Alim Louis Benabid.  In de jaren 80 ontwikkelde hij een pacemaker die bepaalde delen in de hersenen kon stimuleren. Sindsdien kunnen tienduizenden patiënten met bewegingsstoornissen  beter bewegen.

Alim Louis Benabid kreeg van zijn vader, een huisarts van Algerijnse afkomst, de microbe om geneeskunde te gaan studeren. Hij was ook geïnteresseerd in exacte wetenschappen, dus deed hij er fysica bij. Het zijn deze twee vakken die hem in staat stelden om oplossingen te bedenken voor mensen met bewegingsstoornissen en zelfs mentale problemen.

Pacemaker

Als neurochirurg merkte Benabid dat bepaalde delen in de hersenen elektrisch konden worden gestimuleerd. Tegelijk experimenteerde hij als fysicus met de elektrische frequentie. Want die bleek belangrijk te zijn om het getroffen deel in de hersenen op de juiste manier bij te sturen. De experimenten van Benadid mondden uit in een constructie van of meer elektroden in de hersenen die in verbinding staan met een pacemaker die onderhuids is aangebracht.

Parkinson en meer

Eerst kon de techniek mensen met bewegingsstoornissen helpen. Zo zijn er 150.000 parkinsonpatiënten die dankzij de pacemaker opnieuw kunnen bewegen, of bevingen onder controle kunnen houden.  Een van hen is Herman Van Dyck die dankzij de techniek opnieuw kan opstaan en lopen: "Ik ben aan een tweede leven begonnen, ik kan gaan en staan zonder hulp. Ik voel me herboren".  

Ik kan gaan en staan zonder hulp, ik voel me herboren

Herman Van Dyck, parkinsonpatiënt

In 1993 ging Benabid nog een stap verder door dieper verzonken hersendelen te stimuleren die gevoeliger zijn (nucleus subthalamicus). Daarmee kon hij soelaas brengen bij mensen met gedragsstoornissen, depressie en epilepsie.  

Rust roest

Benabid is vandaag gepensioneerd maar hij blijft nog altijd doorwerken in zijn onderzoeksinstituut Clinatec. Daar sleutelen hij en zijn collega’s aan een gemotoriseerd exoskelet. Dat is een soort van robotpak dat een verlamde kan laten wandelen. Een hersenimplantaat leest welke beweging de verlamde persoon wil maken en geeft dan opdrachten aan het “skelet”. “Het wandelen lukt al, maar het evenwicht bewaren is nog moeilijk”, zegt Benadid.

Over twee jaar hopen we dat iemand die verlamd is volledig autonoom kan lopen

Alim Louis Benabid, neurochirurg, eredoctor KU Leuven

"Maar over twee jaar hopen we dat iemand die verlamd is volledig autonoom kan lopen. Ooit zal het lukken, als het niet bij ons is, dan zal het wel ergens anders zijn”.