Ferrylijn Oostende-Ramsgate zal later starten dan gepland

De nieuwe ferrylijn tussen Oostende en Ramsgate zal dan toch niet op 1 maart worden opgestart, maar later dit jaar. Volgens de Oostendse burgemeester Johan Vande Lanotte (SP.A) is er nog geen overeenkomst ondertekend tussen de exploitant en haven van Ramgate. Volgens Vande Lanotte wordt nu gemikt op half april-begin mei om op te starten.

"Wij zijn klaar om in onze haven de nodige veiligheidsinvesteringen te doen, maar we wachten op een fiat van de Thanet District Council, de eigenaar van de haven van Ramsgate", zegt Vande Lanotte aan VRT NWS. "Zolang er geen overeenkomst is tussen de exploitant en Ramsgate, gaan wij hier niet beginnen met onze investeringen."  

Nochtans is Oostende er klaar voor. Er moeten een hele reeks aanpassingswerken gebeuren om te verhinderen dat transmigranten op de ferry naar Groot-Brittannië raken. Die investeringen zijn voor rekening van de stad Oostende, de haven en de exploitant. Minister van Binnenlandse Zazken Jan Jambon (N-VA) heeft ook al toegezegd om extra agenten voor de zeevaartpolitie te sturen.

Vande Lanotte schat dat er 2 à 3 maanden nodig zijn om de haven klaar te krijgen voor de nieuwe ferrylijn. "We mikken nu op half april-begin mei", zegt hij, "maar alles hangt nu af van Ramsgate."