Staking in gevangenissen kent veel bijval bij cipiers: 70 procent komt niet opdagen in Vlaanderen

Meer dan 70 procent van de Vlaamse cipiers is vanochtend niet aan het werk gegaan. Zij voeren tot morgenochtend actie tegen het personeelstekort. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) begrijpt het "ongeduld", maar benadrukt dat er werk wordt gemaakt van aanwervingen. 

Om 22 uur gisterenavond gingen de cipiers van alle Belgische gevangenissen van start met hun 32 urenstaking. Concreet voeren ze actie tegen het personeelstekort in de gevangenissen. "Minister van Justitie Geens komt zijn engagement niet na", zei Robby De Kaey van de ACOD gisteren. "Hij beloofde 7.075 personeelsleden voltijds in de bewaking, nu wil hij er nog maar 6.825 in dienst nemen. Dat kan niet, dat is woordbreuk.

Ondertussen wordt duidelijk dat de staking in Vlaanderen massaal wordt gevolgd. Afgelopen nacht viel het nog mee, toen kwam zo'n 30 procent van de cipiers niet opdagen. Maar vanochtend was dat aantal al gestegen naar meer dan 70 procent. In Brugge heeft zelfs 90 procent van de cipiers het werk neergelegd. In Dendermonde is niemand aan het werk.

In Wallonië vallen de gevolgen van de staking beter mee. Daar is zo'n 40 procent niet komen opdagen. In de gevangenis van Dinant  is iedereen komen werken. 

Omdat zoveel cipiers niet aan het werk zijn gegaan, moet de politie bijspringen. In de namiddag werden 77 politieagenten ingezet, en 46 agenten van de civiele bescherming.

Begrip voor ongeduld

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) begrijpt het "ongeduld" van de cipiers, maar benadrukt dat er wel degelijk extra cipiers worden aangenomen. "In de tweede helft van vorig jaar is het te traag gegaan, dat heb ik ook toegegeven aan de vakbonden. Maar het budget is er nu. We gaan het zo snel mogelijk inhalen", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1.

De minister benadrukt dat er sinds 2016 al meer dan 700 aanwervingen zijn geweest. "Daar komen er nu nog 120 bij. Daarnaast ben ik ook van plan om elke maand evenveel mensen aan te werven als er vertrekken."

"Ik hoop dat we volgende week tot een akkoord kunnen komen met de vakbonden, maar we moeten afwachten", besluit Geens.