Tariq Ramadan tijdens een lezing in Gent in 2012.

Islamoloog Tariq Ramadan aangehouden in Parijs wegens verkrachting

De controversiële Zwitserse islamitische theoloog Tariq Ramadan is in staat van beschudiging gesteld voor twee verkrachtingen, en opgesloten in Parijs. Dat is vernomen uit gerechtelijke bron. 

 Ramadan was op 31 januari opgepakt en in preventieve hechtenis genomen voor ondervraging over de beschuldigingen.

Tegen hem zijn twee klachten ingediend voor feiten die in 2009 en 2012 zouden zijn gebeurd in hotels in Frankrijk. Hij wordt beschuldigd van verkrachting en van verkrachting van een kwetsbaar iemand.

Voor de zaak zijn drie onderzoeksrechters aangesteld, wat wijst op de complexiteit van het dossier of op de grootte van het onderzoek dat men wil voeren. 

Tariq Ramadan is de kleinzoon van de stichter van de Egyptische Moslimbroederschap, en een omstreden islamitisch theoloog. Zijn tegenstanders beschuldigen hem ervan een politieke islam te promoten en met twee tongen te spreken. Zelf doet hij de beschuldigingen af als een lastercampagne.  

De advocaat van Ramadan, Yasinne Bourzou, vanmiddag in het gerechtsgebouw in Parijs.
AFP or licensors

Hotels in Parijs en Lyon

In de nasleep van de affaire-Weinstein, waarin in verschillende landen slachtoffers van seksueel misbruik naar buiten zijn gekomen, hebben twee vrouwen eind oktober Ramadan beschuldigd van verkrachting. 

De eerste is een 41-jarige gewezen salafiste die nu feministe is geworden, en zij beschuldigt Ramadan ervan haar verkracht te hebben in een hotel in Parijs in 2012.

Zij had dat al verteld in haar autobiografie in 2016, maar had daarbij een pseudoniem gebruikt voor haar aanrander, en geen klacht ingediend.  De verdediging van Ramadan had toen een conversatie op Facebook openbaar gemaakt, om haar beschuldigingen in diskrediet te brengen. In die conversatie van 2014, dus twee jaar na de mogelijke feiten,  zou de vrouw expliciete avances gemaakt hebben naar Ramadan, die daar niet op is ingegaan. 

De tweede vrouw die een klacht heeft ingediend is nu 40, en ze beschuldigt Ramadan niet alleen van verkrachting maar ook van zwaar fysiek geweld en vernederingen. Donderdagmiddag zijn de versies van die vrouw, die "Christelle" wordt genoemd, en van Ramadan met elkaar geconfronteerd, en na drie uur van gespannen ondervragingen heeft Ramadan geweigerd het proces-verbaal te ondertekenen.

Volgens een bron dicht bij het onderzoek zijn de twee partijen op hun positie gebleven. Nog steeds volgens die bron is een bezwarend element voor Ramadan wel dat Christelle op de hoogte is van een klein litteken op zijn lies,  iets wat ze niet zou kunnen weten zonder intiem contact. 

De zaak heeft ook de beschuldigingen van seksuele agressie tegenover zijn leerlingen in Genève in de jaren 90 opnieuw naar boven doen komen. 

Ramadan is met wederzijds akkoord opgestapt als professor Hedendaagse Islamitische Studies aan de universiteit van Oxford. Hij staat wel nog steeds aan het hoofd van een Islamitisch Ethisch Vormingsinstituut (IIFE) in Parijs. 

Meest gelezen