Klara ontdekt tot nu onbekend nummer van Toots Thielemans, beluister het hier

In het muziekarchief van de VRT is een tot nu onbekend nummer van Toots Thielemans ontdekt. "Painted faces", een compositie van de jazzmuzikant en mondharmonicaspeler, werd vanochtend gedraaid tijdens het ochtendprogramma "Espresso" op Klara. De opname dateert van 1980.  U kunt ze onderaan in dit bericht beluisteren. 

Thielemans schreef het nummer in opdracht van de toenmalige BRT. In de opname is hij zelf te horen en wordt hij begeleid door pianist Michel Herr. De opname dateert van maart 1980 en werd gemaakt tijdens een concert in Flagey. Enkele maanden later speelde het BRT-jazzorkest "Painted faces" ook op Jazz Middelheim in een arrangement van Freddy Sunder (zie foto hieronder), maar het nummer werd nooit uitgebracht op plaat of cd. 

"De eerste keer dat er bij mij een belletje ging rinkelen, was toen ik dit nummer enkele jaren geleden zelf speelde op een tribute-concert voor Toots", zegt Ben Vanderweyden, archivaris van het VRT-muziekarchief. "Na afloop sprak Bruno Castellucci mij aan. Hij was jarenlang de drummer van Toots en had dit nummer nog nooit gehoord. Nu hebben we het nagevraagd en blijkt dat "Painted faces" inderdaad nooit is uitgebracht."

"Het is een nummer dat Toots en ik amper één of twee keer gespeeld hebben", reageert pianist Michel Herr. "Ik was het zelfs vergeten. Een bijzonderheid dus!" 

Klara omschrijft "Painted faces" als een "vintage Toots-song: poëtische eenvoud, lichtheid en melancholie".  U kunt het nummer hieronder beluisteren. 

Toots Thielemans is in augustus 2016 gestorven. Hij werd 94 jaar. 

Meest gelezen