AFP or licensors

Frans bedrijf Lactalis verkoopt jarenlang besmette babymelk

Het zuivelbedrijf Lactalis heeft jarenlang melkpoeder verkocht dat mogelijk besmet was met salmonella. Dat zeggen onderzoekers van het Pasteur-instituut die in Frankrijk toezien op de besmettingen met salmonella. Tussen 2006 en 2016 zouden minstens 25 baby's ziek geworden zijn.

In 2005 was er een eerste uitbraak van salmonella, die gelinkt werd aan melkproducten uit een fabriek in Craon, in het noordwesten van Frankrijk. Meer dan 140 kinderen werden ziek. Die fabriek werd pas een jaar later het eigendom van Lactalis.

Nieuwe uitbraak

Eind vorig jaar brak er opnieuw salmonella uit bij Franse baby's. Zeker 35 kindjes werden ziek, van wie er 18 naar het ziekenhuis moesten. Ook een Spaanse zuigeling was besmet. De oorzaak van de nieuwe uitbraak bleek dezelfde bacteriestam te zijn als in 2005.

Volgens Lactalis was het probleem ontstaan na de renovatie van de fabriek. Sindsdien zou de bacterie Salmonella Agona in een droogtoren te vinden zijn. Het bedrijf staakte de productie in de fabriek in Craon.

Minstens 25 besmettingen

Nu blijkt dat diezelfde stam van bacteriën ook gezorgd heeft voor minstens 25 besmettingen met salmonella in de jaren tussen de twee uitbraken. Dat hebben onderzoekers van het Pasteur-instituut bekendgemaakt. Dat instituut monitort het voorkomen van salmonella in Frankrijk.

De onderzoekers kunnen niet bewijzen dat de bacteriën die de baby's besmet hebben uit de fabriek in Craon komen, maar ze zeggen dat de kans wel heel groot is. De CEO van Lactalis, Emmanuel Besnier, zei ook al in een interview: "We kunnen de mogelijkheid dat baby's besmette melk gedronken hebben niet uitsluiten."

Salmonella zorgt voor buikkrampen, overgeven, diarree en uitdroging. Voor jonge kinderen kan de bacterie dodelijk zijn. De kindjes die vorig jaar ziek werden door de melkproducten van Lactalis, hebben het allemaal overleefd.

Meest gelezen