Videospeler inladen...

Waarom eten we vandaag massaal pannenkoeken?

In heel wat gezinnen staan vandaag pannenkoeken op het menu. Het is 2 februari en dat betekent Maria-Lichtmis. Maar wat vieren we dan? En wat heeft die dag te maken met pannenkoeken?

Maria-Lichtmis staat al jarenlang op dezelfde dag op de kalender: 2 februari, oftewel 40 dagen na Kerstmis en dus ook 40 dagen na de geboorte van Jezus. 

Het feest is eigenlijk gebaseerd op een joods ritueel, waarbij een pasgeboren jongetje veertig dagen na de geboorte naar de tempel moest worden gebracht om hem te tonen aan God. Bij meisjes was dat na tachtig dagen, trouwens. Ook Jezus moest zo worden getoond. En net dat wordt op deze dag gevierd.

Pannenkoeken?

Maar bij Maria-Lichtmis denken de meeste mensen toch vooral aan pannenkoeken. Dat heeft twee redenen. Zo was 2 februari vroeger een van de twee dagen waarop de plattelandsbevolking van werk of hoeve kon veranderen. Dat werd 's avonds dan gevierd met haardkoeken, die later evolueerden naar pannenkoeken. 

Daarnaast zijn pannenkoeken ook een soort metafoor voor de zon. De vorm, de kleur en de warmte: het komt allemaal overeen. Een verwijzing naar de zon en het licht, dus. De lente komt eraan, de winter ebt stilaan weg.

VRT-journalist Peter Decroubele legt "Maria-Lichtmis" uit in 60 seconden

Videospeler inladen...

Meest gelezen