FOTO LEVIN EN PAULA PHOTOGRAPHY

Lik aan de "lul-niet-lolly" en zwijg!

Mensen die tijdens een concert maar blijven tetteren, het kan verdomd ergerlijk zijn. Zeker tijdens een rustig en subtiel optreden. Het poppodium "Paard" in Den Haag heeft er iets op bedacht: de "lul-niet-lolly".  

Wie zich stoort aan luid babbelende mensen kan hen in "Paard" een lolly geven. Dat is een subtiele manier om te zeggen: "hou je waffel".  De programmateurs van "Paard" kregen de indruk dat mensen al maar luider praten tijdens concerten. Eerst hingen de organisatoren nog briefjes met de oproep om niemand te storen met gebabbel, maar dat haalde niets uit. Wie aan een lolly likt, zwijgt. En krijgt een signaal. De resultaten zijn alvast  positief. De lolly's liggen goed zichtbaar aan de ingang van de zaal. "Paard" hoopt dat dit als signaal eventueel al volstaat.   

Ga aan de toog lullen!

Mike Naert van muziekcentrum "Het Depot" in Leuven kent het probleem. En hij vindt de lolly een goed idee, zegt hij in "De Wereld Vandaag", op Radio 1. "Uiteraard praten Nederlanders meer en luider dan Vlamingen", zegt hij. Naert vindt ook dat al dat gekwek stoort. In "Het Depot" staat de toog niet in de eigenlijke concertzaal. Luidruchtige concertgangers worden daarheen verwezen. Dat scheelt al een smak decibels.

Mike Naert ondervindt voorts dat mensen toch al vaker reageren tegen lawaaierige lolbroeken. Maar besluit hij, "met de gsm filmen tijdens een concert kan ook verschrikkelijk irriteren; al die omhooggestoken oplichtende schermpjes verstoren het podiumbeeld." En voorlopig is er geen ludieke lolly-oplossing voor dat gedrag.   

Meest gelezen