Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Liveblog: Proces Abdeslam gaat van start in Brussel

Het grote verschil tussen ons en de terroristen is dat wij de democratie respecteren. Abdeslam zwijgt en dat recht heeft hij. 

Philippe Vansteenkiste - nabestaande slachtoffer 22 maart

Dag 1 van het proces zit erop

Dag 1 van het proces Abdeslam zit erop. Het proces zal pas donderdag verder gaan. 

"De aanslagen van 22 maart hadden veel erger kunnen zijn als je beseft dat ze hier een actieve terreurcel hebben opgebroken."

De advocate die optreedt voor vijf politiemensen die bij de schietpartij betrokken waren, heeft het woord genomen. "De agenten hebben een duwtje in de rug moeten krijgen om zich burgerlijke partij te stellen", pleitte meester Allié. "Ze hebben immers niets anders dan respect voor de "echte" slachtoffers, de slachtoffers van de aanslagen. Het heeft wat moeite gekost om hen te doen beseffen ook zij slachtoffers zijn", getuigt Meester Maryse Alié. 

Niets wees er op dat het appartement bewoond zou zijn, vertelt ze. "De huiszoeking moest een routine-operatie zijn." Ze heeft lovende woorden voor het werk van de politie. "Het is erg dat meneer Belkaïd overleden is, maar het werk dat de politie in die omstandigheden heeft gedaan, is uitzonderlijk goed. De aanslagen van 22 maart hadden veel erger kunnen zijn als je beseft dat ze hier een actieve terreurcel hebben opgebroken."

Dat Sofien Ayari niet wist dat er politie aan de deur stond, is volgens Maryse Alié onvoorstelbaar. "Ze klopten meer dere keren op de deur en identificeerden zich als politiemensen, voor ze de deur inbeukten."

Openbaar Ministerie vraagt maximumstraf van 20 jaar voor Abdeslam en Ayari

De aanklager vraagt voor de twee terreurverdachten de maximumstraf van 20 jaar voor poging tot moord en verboden wapenbezit, allebei in terroristische context.

Hoewel het Openbaar Ministerie er dus vanuit gaat dat het Sofien Ayari was - en niet Salah Abdeslam - die ook geschoten heeft, maakt het geen verschil in de eis. "Ze hadden alle drie de bedoeling om te doden."

Er wordt ook gevraagd dat Ayari en Abdeslam minstens 13 jaar zéker in de cel zitten - wat overeenkomt met twee derde van hun straf. Dat is een beveiligingsperiode. 

Liveblog: Proces Abdeslam gaat van start in Brussel

Toen de beklaagden de politie hoorden, hebben ze beslist om in het appartement te blijven. Waarom zijn ze niet vertrokken? Hun intentie was doden, aanvallen. Ze wilden op geen enkel moment de witte vlag zwaaien.

Openbaar Ministerie

"Het was Ayari die samen met Belkaïd geschoten heeft, maar juridisch gezien doet dat er niet toe"

Volgens het Openbaar Ministerie is het niet mogelijk dat er maar één schutter was. "Er is geen reden om aan te nemen dat er één persoon geschoten heeft met twee wapens. Dat is materieel onmogelijk. Belkaïd heeft ook niet van wapen kunnen wisselen, daarvoor had hij geen tijd." Dat gaat in tegen de verklaringen die Sofien Ayari vanmorgen aflegde. "Alleen Mohamed Belkaïd heeft geschoten, Abdeslam en ik niet", zei hij toen.

De aanklager duidt Sofien Ayari aan als tweede schutter, maar duidt er in één en dezelfde zin op "dat dat er juridisch gezien niet toe doet wie er exact geschoten heeft". Dat betekent dus wel dat het Openbaar Ministerie er niet vanuit gaat dat Salah Abdeslam geschoten heeft. Maar aangezien zowel Ayari als Salah wist dat er wapens in de flat aanwezig waren en ze bereid waren die te gebruiken, zijn ze allebei mededader, klinkt het.  

Ook de terreurcontext is duidelijk: "Deze feiten staan ook niet los, ze schrijven zich in in een bredere context van aanslagen die al gepleegd werden en andere aanslagen die nog gepland werden", gaat de magistrate verder. "Deze twee mannen hebben weken met andere terreurverdachten verbleven, ze hebben duidelijk deel uitgemaakt van een cel die naar Europa was gekomen om terreur te zaaien." 

De beklaagden hadden een duidelijk doel voor ogen, benadrukt de aanklager: "Het land en zijn bevolking destabiliseren".

Liveblog: Proces Abdeslam gaat van start in Brussel

Geen reden om aan te nemen dat één persoon met twee wapens geschoten heeft of dat hij van wapen gewisseld heeft. Daarvoor was er geen tijd.

Openbaar Ministerie

"Ayari en Abdeslam riskeren maximaal 20 jaar gevangenis"

Ayari en Abdeslam riskeren tussen drie en twintig jaar cel. Dat zegt de openbare aanklager. De officiële beschuldiging? Poging tot moord en verboden wapenbezit, allebei in een terroristische context. Welke straf er werkelijk gevraagd wordt, zal aan het einde van de vordering duidelijk zijn.  

Justitie-expert Caroline Van den Berghe: "Abdeslam wilde op geen enkele vraag antwoorden"

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...
Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Zitting herbegint, Mary tekent geen beroep aan 

Na de pauze gaat de zitting verder. Advocaat Sven Mary neemt even het woord over de beslissing van de rechter over de burgerlijke partijstelling van V-Europa. "We zullen geen beroep aantekenen."

Sven Mary, advocaat van Salah Abdeslam, overrompeld door pers

Vanmiddag, na zijn overleg met zijn cliënt Salah Abdeslam, werd advocaat Sven Mary overrompeld door de pers:

Videospeler inladen...

Slachtoffers niet verrast door stilzwijgen Abdeslam

De verenigingen van de slachtoffers van de aanslagen van 13 november 2015 en 22 maart 2016 zijn niet verrast door het stilzwijgen van Abdeslam. "Het is voor ons geen verrassing dat hij deze verdedigingsstrategie kiest", zegt Philippe Duperron van slachtoffervereniging 13onze15 - Fraternité et Vérité. "We zijn dus niet teleurgesteld want we verwachtten niets anders."

Ook Guillaume Denoix de Saint Marc, de vertegenwoordiger van V-Europe, toonde zich niet verrast. "Hij spreekt zichzelf een beetje tegen want hij zegt dat hij niet spreekt omdat hij toch als schuldig wordt beschouwd, terwijl hij net de kans krijgt zich te verdedigen", klonk het. "Anderzijds wisten we dat dit ging gebeuren en waren we daarvoor ook niet gekomen, wel om de link te kunnen leggen tussen wat er die dag gebeurd is, wat voorafging en wat nog zou volgen."

Liveblog: Proces Abdeslam gaat van start in Brussel

Ik heb met mijn cliënt kunnen overleggen over de burgerlijke partijstelling van V-Europe, die volgens ons onontvankelijk is. De zitting gaat verder om 13.30u, dan weten we meer.

Sven Mary - advocaat Abdeslam

Zitting geschorst tot 13.30u, Mary krijgt tijd om met Abdeslam te overleggen

De rechter heeft de zitting geschorst tot 13.30 uur. Sven Mary krijgt tijd om met Abdeslam te overleggen. Daar had hij om gevraagd. "Ik verdedig mijn cliënt."

 Het overleg moest in de rechtszaal plaatsvinden. Daarvoor moest iedereen, behalve twee agenten, de zaal verlaten. Het overleg duurde amper vijf minuten.  

Abdeslam: "Ik heb geen schrik van jullie. Doe wat u wil"

Abdeslam weigert op zijn beurt recht te staan voor zijn verhoor. "Ik ben moe", zegt hij. "Ik wil geen enkele vraag beantwoorden."

Waarom hij dan toch naar zijn proces wilde komen? "Het is een proces, ik ben een speler daarin. Ik heb het recht om te zwijgen. Zo verdedig ik mij. Jullie hebben tastbare en wetenschappelijke bewijzen. Wel, baseer uw oordeel daar dan op en probeer de publieke opinie en de pers niet te plezieren. Mijn zwijgen zegt niet dat ik schuldig ben. Ik heb vertrouwen in de heer. Er is geen vermoeden van onschuld, ik stel vast dat moslims veroordeeld worden. Ik heb geen schrik van jullie. Doe wat u wil, ik verantwoord mij enkel tegenover God."

Zijn verhoor was dan ook snel afgelopen.

Mijn zwijgen zegt niet dat ik schuldig ben. Ik heb vertrouwen in de heer.

Salah Abdeslam - terreurverdachte
AFP or licensors

Ayari: "Alleen Belkaïd heeft geschoten, Abdeslam en ik niet"

Volgens Ayari heeft alleen Mohamed Belkaïd - die gedood is bij de inval - geschoten. "Abdeslam en ik hebben niet geschoten", klinkt het duidelijk. De rechter vraagt vervolgens hoe het mogelijk is dat er dan toch met twee wapens, waaronder een kalasjnikov, geschoten is. "Ik weet het niet, ik denk dat hij met twee wapens geschoten heeft." Wat Ayari zelf gedaan heeft, kan hij zich niet herinneren. "Ik kan niet precies zeggen wat ik gedaan heb, er was veel stof en lawaai." 

Eén wapen werd teruggevonden naast de dode Belkaïd, daaruit waren 12 schoten gelost. Een tweede wapen werd in een ander gebouw teruggevonden en was duidelijk in hun vlucht meegenomen door Ayari en Abdeslam. Op dat wapen werd ook het DNA van Ayari gevonden, op de trekker, de handgreep en de lader. "Waarschijnlijk had ik het wapen voordien wel gemanipuleerd, maar dat DNA wil niet zeggen dat ik toen geschoten heb."

Wat hij zelf van de aanslagen in Europa vindt? "Ik heb niet meegedaan aan deze aanslagen, ik heb duidelijk uitgelegd tijdens mijn verhoren, mijn intentie was om terug te keren naar Syrië. Het is niet aan mij om te zeggen of ze legitiem zijn of niet, ik wilde alleen maar zeggen dat er misschien een uitleg is."

Alleen Mohamed Belkaïd heeft geschoten. Abdeslam en ik hebben niet geschoten.

Ayari: "Ik bevestig dat ik op 15 maart in de Driesstraat was, samen met Salah Abdeslam en Mohamed Belkaïd"

Sofien Ayari bevestigt aan de rechter dat hij wel degelijk op 15 maart in het appartement in de Driesstraat was. "Samen met Salah Abdeslam en Mohamed Belkaïd. Ik weet niet wie het appartement huurde. Die dag deden we niets speciaals." Waarom er in het appartement wapens lagen, weet hij niet. "De wapens lagen niet binnen handbereik, maar in een kast. Een van de wapens behoorde toe aan Belkaïd."

Op de vraag van de rechter of hij Ibrahim El Bakraoui - één van de daders van de aanslag op Zaventem - kende, antwoordt hij duidelijk: "Ja, ik ken hem, hij kwam ook langs in de Driesstraat."

Verhoren verdachten beginnen

De rechter begint met het verhoren van de verdachten. Eerst is Sofien Ayari aan de beurt. De rechter vraagt hem naar zijn verschillende identiteiten, hij bevestigt dat Sofien Ayari zijn echte naam is. Ze vraagt hem naar zijn religie, en naar zijn afreis naar Syrië. Af en toe heeft Ayari een tolk nodig, maar hij antwoordt meestal in het Frans. Ayari is spraakzaam, maar karig met informatie.

Discussie tussen advocaten over ontvankelijkheid van burgerlijke partijstelling V-Europe - zitting wordt een eerste keer geschorst

Meteen begint er een discussie over de ontvankelijkheid van de burgerlijke partijstelling van V-Europe, de vereniging van de slachtoffers van 22 maart. Sven Mary vraagt een kort uitstel om zich te beraden over de burgerlijke partijstelling. De rechter heeft de zitting een eerste keer geschorst.

De rechter beslist dat het proces kan doorgaan, maar dat het debat over de burgerlijke partijstelling van V-Europa zal voortgezet worden op 29 maart. "Zo worden de wensen van elke partij gerespecteerd", benadrukt de rechter. 

Hoe ziet Abdeslam er vandaag de dag uit? 

Salah Abdeslam is zonet binnengekomen in de zaal. Hij wordt geflankeerd door twee gemaskerde agenten van de speciale eenheden. Het is voor het eerst dat hij een publieke verschijning maakt op een terreurproces. Bovendien is het al twee jaar geleden dat we een glimp hebben opgevangen van Abdeslam. Het laatste beeld dateert van twee jaar geleden, toen een foto van Abdeslam in de gevangenis lekte in de pers. Er mogen geen beelden gemaakt worden van de twee terreurverdachten. 

Vandaag de dag heeft Abdeslam een lange, zwarte baard en zijn haar is langer dan voordien. Abdeslam draagt een wit hemd. De voorzitter vraagt Abdeslam zich te identificeren, hij luistert onbewogen.

Ook Ayari is binnen in de zaal. Hij heeft een korte stoppelbaard, hij ziet er verzorgd uit. Ayari draagt een donker hemd.

AFP or licensors

De zitting is geopend, voorzitter neemt het woord

De zitting is geopend, het proces is begonnen. De voorzitter neemt nu het woord.

Terreurverdachten Salah Abdeslam en Sofien Ayari zijn aangekomen in Brussel

De twee terreurverdachten, Salah Abdeslam en Sofien Ayari, zijn zonet gearriveerd in Brussel met een speciaal konvooi. Ze zullen zo dadelijk binnengeleid worden in de zaal. 

Videospeler inladen...

Advocaat Sven Mary is aangekomen 

Advocaat Sven Mary, die terreurverdachte Salah Abdeslam zal verdedigen, is aangekomen in de zittingszaal. Ook verschillende andere advocaten komen stilaan binnen. Voor de zitting hebben de advocaten geen verklaringen afgelegd. 

Liveblog: Proces Abdeslam gaat van start in Brussel

Ik weet niet of Abdeslam al overgebracht is. Maar alle lichten staan op groen, dus ik hoop dat de zitting binnen drie kwartier van start kan gaan.

Luc Hennart - Voorzitter Franstalige rechtbank Brussel
AFP or licensors

De zittingszaal waar zo dadelijk het proces zal doorgaan

De wereldpers verzamelt in Brussel voor het proces Abdeslam

Voor het Brusselse Justitiepaleis is de belangstelling enorm voor het proces over de schietpartij in Vorst. Zo’n  400 journalisten, cameraploegen en geluidstechnici zijn geaccrediteerd voor dit proces. Het gerechtsgebouw opende zijn deuren om 6.30 uur, maar de koude heeft de nationale en internationale persmeute duidelijk niet afgeschrikt. Maar nergens is de belangstelling zo groot als in ons buurland Frankrijk. De reden? Salah Abdeslam is de enige overlevende verdachte van de aanslagen in Parijs op 13 november 2015. Dat proces zal later gevoerd worden in Frankrijk, maar dit proces in Brussel is het eerste grote terreurproces waar hij zal verschijnen.

Draconische veiligheidsmaatregelen in en rond het Justitiepaleis

Er wordt geen enkel risico genomen nu terreurverdachte Salah Abdeslam naar Brussel komt om zijn proces bij te wonen. De veiligheidsmaatregelen in en rond het Justitiepaleis zijn enorm. Verschillende straten zijn afgesloten, er staan betonblokken, er hangt een helikopter in de lucht en tientallen militairen en agenten patrouilleren in en rond het gerechtsgebouw. Hoeveel agenten er precies opgetrommeld zijn, wordt uit veiligheidsoverwegingen niet meegegeven. Wie het Justitiepaleis binnen wil, moet daarvoor door de metaaldetector. Wie vervolgens de zittingszaal zelf binnen wil, wordt aan een tweede controle met een metaaldetector onderworpen. Laptops en gsm's zijn verboden in de zittingszaal.

 Vóór vandaag was al beslist dat er op dit proces – en voor het Justitiepaleis in het algemeen – dreigingsniveau drie zal gelden (het op een na hoogste niveau). Maar in realiteit overstijgen de maatregelen nu de maatregelen die algemeen golden voor niveau drie. 

Salah Abdeslam heeft vanmorgen in alle vroegte de gevangenis verlaten

Salah Abdeslam heeft vanmorgen de gevangenis in het Franse Fleury-Mérogis (voorstad Parijs) verlaten, hij wordt nu naar Brussel gebracht.

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Voor de verdere duur van het proces zou Adeslam normaal gezien in een gevangenis in het noorden van Frankrijk verblijven, vlakbij Rijsel. Van daar zal hij dan elke dag overgebracht worden naar Brussel. 

AFP or licensors

Waarover gaat het nu weer? Het proces in een notendop

In Brussel staan vandaag terreurverdachten Salah Abdeslam en Sofien Ayari terecht. Niet voor de aanslagen in Parijs – dat proces zal later in Frankrijk gevoerd worden -, wel voor de schietpartij in de Driesstraat in Vorst.

Lees verder onder foto.

Op 15 maart 2016 stond er een doordeweekse huiszoeking gepland in de Driesstraat in Vorst. De speurders verwachtten niemand aan te treffen in het appartement, maar werden meteen onder vuur genomen. Bij de schietpartij die volgde, kwam de Algerijnse terreurverdache Mohamed Belkaïd om het leven, enkele agenten raken gewond. 

Twee andere verdachten kunnen ontsnappen. Later blijkt dat Abdeslam – op dat moment de meestgezochte terreurverdachte - één van hen was. Enkele dagen later kunnen de twee dan toch gevat worden. Een (te) grote pizzabestelling doet hen de das om.