MR-bestuurder vraagt ontslag PS-voorzitter raad van bestuur bij intercommunale Publifin

Fabian Culot (MR), Luiks provincieraadslid en MR-bestuurder bij Publifin, vraagt dat de voorzitter van de raad van bestuur van de Waalse intercommunale opzij wordt geschoven en dat er een crisismanager wordt aangesteld. Ook CDH en Ecolo vragen het ontslag van  voorzitter Paul-Emile Mottard (PS). Die zou eigenhandig een verslag van de raad aan de Waalse regering hebben aangepast. Daarbij wordt een uitzondering gevraagd van het loonplafond van 245.000 euro bij Nethys, zeg maar een van de commerciële armen van Publifin.

De zoveelste aflevering in de affaire-Publifin is aan het licht gebracht door de kranten van Sudpresse. Fabian Culot, vicevoorzitter van de raad van bestuur van Publifin, reageert woedend. "Iedereen die hierbij betrokken is, moet zijn conclusies trekken", zegt hij bij "Matin première", op de Franstalige omroep RTBF. Culot noemt Paul-Emile Mottard, voorzitter van de raad van bestuur bij Publifin. Hij vraagt ook dat er een crisismager wordt aangesteld. Ook Waals fractieleider Dimitri Fourny (CDH) en Ecolo-bestuurder Marc Hody vragen het ontslag van Mottard.

Eerder heeft een onderzoekscommissie van het Waals Parlement aanbevolen dat Publifin elk trimester verslag moet uitbrengen van de omzetting van de aanbevelingen van de commissie.

Nu blijkt dat het laatste verslag dat voogdijminister Valérie De Bue (MR) heeft ontvangen, verschilt van de versie die de raad van bestuur heeft goedgekeurd. Zo zijn drie paragrafen toegevoegd in de bijlagen.

Mottard geeft dat toe. "Dat gebeurde niet bewust, maar is eerder een duidelijke onhandigheid. Het leek ons nuttig om de regering in kennis te stellen van onze meningen over verschillende kwesties zoals de vergoedingen. Daarover handelden de bijlagen", zegt hij in de krant L'Avenir.

Volgens L'Echo verdienen 23 kaderleden van Nethys meer dan het plafond van 245.000 euro. Nethys is een van de commerciële dochters van intercommunale Publifin. Gisteren heeft Publifin in een mededeling laten weten geen uitzondering te vragen op het loonplafond voor kaderleden van Nethys.

PS kreeg al klappen door schandaal

Het Publifin-schandaal barstte los in 2016 en stuurde een schokgolf door de - voornamelijk Franstalige - politieke wereld. 24 Waalse lokale mandatarissen bleken hoge vergoedingen op te strijken in allerlei comités waarvan het nut niet altijd duidelijk was. Ze hadden ook zitpenningen gekregen voor vergaderingen waarop ze niet aanwezig waren geweest.

Het bleek te gaan om mandatarissen van PS, MR, CDH en Ecolo, maar het was vooral de PS die in een storm terechtkwam omdat de raad van bestuur van Publifin hoofdzakelijk uit PS'ers was samengesteld. Voogdijminister Paul Furlan (PS) nam ontslag uit de Waalse regering omdat hij politiek verantwoordelijk  was.

Peilingen geven trouwens aan dat de PS electoraal flinke klappen dreigt te krijgen.