NMBS vervolgd voor blootstelling arbeiders aan giftige stof

Vervoersmaatschappij NMBS moet voor de rechter komen omdat ze tientallen werknemers hebben blootgesteld aan de giftige stof chroom-6. Dat schrijft het Nieuwsblad. De stof kwam vrij toen arbeiders in Gentbrugge de verflaag afschuurden van oude treintoestellen die ze aan het renoveren waren. 

Tussen 2014 en 2016 hebben zo'n 50 tot 100 arbeiders in Gentbrugge een specifiek type van oude treintoestellen gerenoveerd. Het ging om oude MR 75 toestellen. Dat deden ze onder meer door de verflaag af te schuren. Maar bij die renovatie zou een giftige stof vrijgekomen zijn. Het gaat om het gifte chroom-6, dat longkanker kan veroorzaken.

Daarvoor moet vervoersmaatschappij NMBS volgende week voor de correctionele rechtbank in Gent komen. De voornaamste vraag is: heeft de NMBS voldoende preventieve maatregelen genomen? Mocht dat niet zo zijn, kunnen ze mogelijk veroordeeld worden voor onopzettelijke slagen en verwondingen.

Volgens Toney Fonteyne van de ACOD is het alvast duidelijk: de NMBS heeft te weinig ondernomen voor een goede gezondheid van de arbeiders. "De NMBS wist al in 2008 van het probleem van de giftige stof chroom-6. Dat blijkt uit een nota van de vervoersmaatschappij. En ze hebben daar in al die jaren niets aan gedaan. Dat is heel jammer voor de gezondheid van die mensen." De werken werden twee jaar geleden stilgelegd en vinden nu plaats in een andere werkplaats met een afzuigsysteem.