Olmense Zoo op zoek naar namen voor aapjestweeling

De Olmense Zoo is op zoek naar namen voor de pasgeboren witoorpenseelaapjestweeling. Moeder en kroost doen het goed, maar het is dus nog wachten op hun naam. Iedereen mag suggesties doen.

Gezin van vier

De familie witoorpenseelaapjes was uit elkaar gevallen toen het oudste mannetje in de groep overleed. Bioloog Robby Van der Velden: "We hebben dan een mannetje (Pablo) uit een andere dierentuin overgebracht en voorgesteld aan O-Livia, de volwassen dochter binnen onze groep witoorpenseelaapjes. Het klikte meteen en zo zijn er nu, na een draagtijd van 5 maanden, twee kleine aapjes geboren. Dit gezinnetje van vier kan nu uitgroeien tot een grotere groep want deze aapjes leven in familieverband, zelfs als de jongen volwassen zijn. Als er een van de ouders overlijdt, begint de cyclus dan opnieuw."

Pakje boter

De vorige woensdag geboren aapjes zijn een niet-identieke tweeling. De moeder zal hulp krijgen van het mannetje, omdat het vrij grote baby's zijn. Eerst draagt de moeder de kleintjes alleen, maar na enkele dagen neemt de vader het over. Zo krijgt de moeder tijd om voedsel te zoeken. Witoorpenseelaapjes behoren tot de kleinste aapjes ter wereld en wegen ongeveer evenveel als een pakje boter. Ze leven voornamelijk in het tropisch regenwoud van Zuid-Amerika.

Namen gezocht

De Olmense Zoo wil iedereen betrekken bij de zoektocht naar een naam. Suggesties zijn nog tot 14 februari welkom op de Facebookpagina van de Olmense Zoo. De dierentuin is op zoek naar Zuid-Amerikaanse namen die beginnen met de letter "t". Namen met een onderliggende betekenis hebben een streepje voor. Zo heeft papa Pablo zijn naam te danken aan schilder Pablo Picasso. Een erg toepasselijke naam voor een witoorpenseelaapje.
 

twee witoorpenseelaapjes