Panamarenko of Gruuthuse? Hier kunt u dit weekend terecht voor een culturele trip

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Chef Cultuur van VRT NWS Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

Dwalen door het Gruuthusepaleis

De jarenlange restauratie van het Gruuthusemuseum in Brugge is zo goed als afgerond, enkel de privékapel wordt nog verder afgewerkt. Daarom openen de restaurateurs vandaag en morgen uitzonderlijk de deuren van het lege museum. De foto's in het artikel hiernaast geven al een indruk hoe het er op dit moment uitziet. Daarna wordt de inrichting van het museum verder aangepakt, de eigenlijke opening is pas voorzien in het voorjaar van 2019. Dit weekend is dus uw enige kans om het lege stadspaleis te betreden. Een aanrader.

Panamarenko, ik zie je staan

Zondag opent bij Deweer Gallery in Otegem de tentoonstelling "35 years Panamarenko & Deweer Gallery - a brilliant story since 1983". Het resultaat van een zeldzaam lange samenwerking tussen een gepassioneerd galeriehouder/verzamelaar en een kunstenaar. 35 jaar lang verkocht en verzamelde Marc Deweer de werken van Panamarenko, zijn privécollectie laat vandaag menig museumdirecteur watertanden. Panamarenko zal er zelf niet zijn tijdens de opening, maar zijn bijzondere werken spreken voor zich. 

En er was licht (Genesis 1:1-14)

Elke 3 jaar bereidt Gent zich voor op een ware winterstormloop. Nog tot zondag middernacht kunt u in de Gentse binnenstad terecht voor het Lichtfestival. In het artikel hiernaast vindt u de hoogtepunten en een handig kaartje. Weet alleen dat u niet de enige zult zijn met dit lumineus idee.

Play it, Sam

De hele maand februari staat Casablanca centraal in Brussel (de stad, niet de film). Het nomadisch kunstencentrum Moussem zet elk jaar een Arabisch stad centraal tijdens het festival Moussem Cities. Dit jaar leert u de bekendste stad van Marokko op een artistieke manier kennen, op verschillende plekken in de hoofdstad.

Hasselt binnenstebuiten

De organisatie van het Street Art Festival in Hasselt heeft sinds 2011 van de Limburgse hoofdstad zowat de hoofdstad van street art en graffiti gemaakt. Je kan in de hele stad op zoek naar bijzondere kunstwerken (dankzij dit handig plannetje). Vanaf vandaag tonen zo'n 30 kunstenaars niet alleen hun werk buiten, maar ook (kleiner) werk binnen, in Het Stadsmus. Een expo met de toepasselijke titel "Outside inside".

Dag van de Academies 2018

Vandaag zetten de academies van het deeltijds kunstonderwijs in Vlaanderen zichzelf in de bloemetjes, tijdens de "Dag van de academies 2018". Optochten in Izegem, een nieuw gedicht van Maud Vanhauwaert, toonmomenten, concerten, ... De lijst met activiteiten is lang, en kunt u hier ontdekken. Fijn weekend!