Parket eist celstraffen tot 8 jaar voor verdachten diamantroof op Brussels Airport

Het parket eist celstraffen van 1 tot 8 jaar voor de verdachten van de diamantroof op de luchthaven in Zaventem. Dat proces is eergisteren gestart in het Brussels justitiepaleis.

p 18 februari 2013 overvielen 8 gewapende en gemaskerde mannen een vliegtuig van de Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swiss op de tarmac op de luchthaven van Zaventem. Ze deden dat in ware commandostijl. Bij het vliegtuig stond net een waardetransport. De overvallers halen 120 pakketten met diamanten uit het vliegtuig. Samen hebben ze een waarde van 37 miljoen euro. Daarna vluchtten ze. De hele operatie duurt maar 5 minuten. 

19 beklaagden staan vandaag terecht voor het plegen van de overval en de heling van de buit. Voor de personen die rechtstreeks betrokken zouden geweest zijn bij de overval en de voorbereiding ervan, eiste het parket 5 tot 8 jaar cel. Voor zij die een aandeel zouden gehad hebben in de heling van de buit, vroeg het parket celstraffen van 1 jaar tot 3 jaar, en voor een vrouw die een beperkte rol had gespeeld, enkel een opschorting. Bijna alle beklaagden ontkennen hun betrokkenheid.

De hoofdverdachte is niet aanwezig omdat hij in de cel zit in Frankrijk. Door een juridisch probleem kon hij niet overgebracht worden naar ons land. Wellicht zal hij uiteindelijk bij verstek veroordeeld worden. Zijn advocaat liet al weten dat hij niet te spreken is over de beslissing van de rechtbank om het proces te laten plaatsvinden zonder de hoofdverdachte.

Het proces zal wellicht nog enkele dagen duren. De uitspraak is voor ten vroegste begin maart.