Video player inladen ...

Peeters over begroting: "Nu niet gaan zweven"

Federaal vicepremier Kris Peeters (CD&V) is tevreden dat het begrotingstekort afneemt. Tegelijk blijft hij voorzichtig over het halen van een begrotingsevenwicht. "Het zou niet correct zijn om nu te zweven", zei Peeters bij aanvang van het kernkabinet.

Het was een van de oorspronkelijke beloftes bij het begin van de huidige regering: een begrotingsevenwicht halen in 2018. Die ambitieuze doelstelling werd naderhand enigszins losgelaten. Maar gisteren bleek dat België het jaar 2017 heeft afgesloten met een tekort van 1,1 procent. Een evenwicht ligt dus binnen handbereik.

Maar vicepremier Peeters blijft naar eigen zeggen met beide voeten op de grond. "Het is goed dat we ook inzake begroting vooruitgaan, maar het zou niet correct zijn om nu te beginnen zweven en een aantal dingen te rooskleurig voor te stellen", aldus Peeters bij het begin van het kernkabinet vandaag.

Premier Charles Michel (MR) wil geen extra begrotingsmaatregelen die de economische heropleving belemmeren. Hij wil niet ten alle prijze een begroting in evenwicht zoals in het regeerakkoord staat. "Saneren is heel gemakkelijk, maar dat kan een gevaar zijn voor de relance, de jobcreatie of de investeringen", aldus Michel. "Relance is de beste garantie voor de sanering, en we hebben nu resultaten."

Peeters over Arco: "Hoop vandaag zoveel mogelijk vast te leggen"

Het federale kernkabinet bespreekt vandaag volgens de krant De Tijd ook voor het eerst in detail de beursgang van Belfius en de daaraan gekoppelde regeling voor de Arco-coöperanten. Nog dit voorjaar zou er een oplossing uit de bus moeten komen. Heikele punten zijn de bijdrage die de christelijke arbeidersbeweging zal moeten leveren en met welk bedrag aan staatssteun Europa kan akkoord gaan.

"Ik hoop dat we erin lukken om een aantal duidelijke afspraken te maken", zegt minister Peeters daarover. Volgens bronnen die De Tijd aanhaalt zou Europa maar 200 miljoen aan staatssteun toelaten en wil de christelijke arbeidersbeweging van zijn kant maar 35 miljoen uit de zakken halen wat de N-VA en Open VLD niet zou zinnen. "Over dit dossier wordt veel onzin verkocht en foute informatie gelanceerd", reageert Peeters. Hij hoopt in elk geval vandaag "zoveel mogelijk" vast te leggen.