Video player inladen ...

Regering investeert 5,3 miljard in modernisering stations, nieuwe treinstellen en betere spoorlijnen

De federale regering gaat 5,3 miljard euro investeren in het spoor. Dat heeft federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) aangekondigd op het kernkabinet. De regering bevestigt daarmee de investeringsplannen die het spoorbedrijf NMBS en infrastructuurbeheerder Infrabel eerder al aankondigden.

De grote investering zal onder meer dienen om aftandse stations zoals dat van Vilvoorde, Hasselt, Diest en Landen op te kalfateren en om het station Gent-Sint-Pieters verder af te werken. Ook de stations in Kortrijk en Mechelen worden vernieuwd. "Ik ga niet de hele lijst aflopen", zegt minister Bellot. "Ons investeringsplan beslaat zo'n 400 pagina's in totaal." De regering maakt ook geld vrij voor de verdere afwerking van het 3e en 4e spoor tussen Brugge en Gent en om de stations op dat traject daaraan aan te passen.

Zo'n 1,3 miljard euro gaat naar nieuwe treinstellen. Zo worden er 445 dubbeldekstellen besteld. "Die komen in de plaats van oudere treinstellen die vaak defect zijn", zegt minister Bellot. Verder zal het Gewestelijk Expresnet worden afgewerkt. Er gaat ook geld naar het spoor in de Antwerpse haven en naar de elektrificatie van het spoor tussen Mol en de Nederlandse grens. Ook de veiligheid wordt verhoogd door de verdere uitrol van het ETCS-remsysteem. Daarnaast komen er 10.000 extra parkeerplaatsen aan de stations tegen 2022 (er zijn er nu 65.000) en ook 10.000 extra fietsenstallingen (er zijn er nu 95.000).

Het overgrote deel van de investering (zo'n 4,3 miljard) zal gebeuren tussen nu en 2022. Andere investeringen zullen lopen tot 2030. Alles maakt deel uit van de meerjarige investeringsplannen van de NMBS en Infrabel waarvoor de federale regering nu formeel het licht op groen zet. 

“Deze regering investeert in het spoor. Ook in de investeringsplannen staat de klant centraal: nieuwe rijtuigen, een meer moderne en meer comfortabele stationsinfrastructuur zonder excessen, investeringen in veiligheid, de kwaliteit garanderen van ons uitgebreide spoornet en dankzij het extra waardevolle miljard zelfs de uitbreiding van dit netwerk en de afwerking van het GEN rond Brussel” stelt Minister Bellot tevreden vast.