Videospeler inladen...

Rita Deneve, bekend van "De allereerste keer", is overleden

De Vlaamse zangeres en actrice Rita Deneve is woensdag op 73-jarige leeftijd overleden. Ze overleed aan kanker. Deneve is vooral bekend van haar hit uit 1971 "De allereerste keer". 

De carrière van Rita Deneve begon begin jaren 60 en duurde zo'n 30 jaar. Ze had het meeste succes met vrolijke uptempo liedjes.  Ze stond ook drie keer in de Vlaamse finale voor het Eurovisiesongfestival, maar ze moest altijd anderen laten voorgaan. 

De zangeres scoorde een reeks hits in Vlaanderen zoals "Juanita Jones" (1968), "Olé oké / Op een zomerdag" (1969), "Dans de hele nacht" (1969), "Aan 't meer van Lugano" (1970), "Het vuur van de liefde" (1971), "Zonder jou" (1971) en uiteraard "De allereerste keer", eveneens uit 1971. Dat nummer is een cover van "Giramondo" van de Italiaanse zanger Nicola di Bari.  Het werd voor haar bewerkt door Nico Gomez, de vader van Raymond van het Groenewoud. 

Rita Deneve was, samen met de Wallace Collection en Joe Harris, ook lid van de Belgische ploeg die het festival van Scheveningen won. 

Deneve acteerde ook, bijvoorbeeld in de VTM-reeks "Slisse & Cesar" en in "Postbus X" op de openbare omroep. De afscheidsdienst voor de zangeres is op zaterdag 10 februari in de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen. 

Generatiegenoot Hugo Sigal, bekend van Nicole & Hugo, wist niet dat Deneve ziek was maar denkt met warme herinneringen aan haar terug: "We waren geschokt, we wisten niet dat Rita ziek was. Wij hebben het geluk gehad om samen een seizoen te doen in Het Witte Paard in Blankenberge en ik kan u verzekeren we hebben daar serieus gelachen en ons goed geamuseerd." Verder wil Hugo vooral haar muzikale kwaliteiten benadrukken: "Deneve was een zeer goede zangeres. Ik vind dat we dat zeker en vast niet mogen vergeten, dat ze meer kon dan alleen maar de allereerste keer."

uit het archief: Rita Deneve had net haar grootste hit gescoord met "De allereerste keer". Ze stond aan de top en haar geboorteplaats Liedekerke zette haar in 1972 in de bloemen voor de tiende verjaardag van haar zangcarrière.

Videospeler inladen...

Meest gelezen