Royaal gespot: een Gulden Vlies (?) voor Leonor en safety first voor zwangere Kate op het ijs

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. De Spaanse koning Felipe is 50 geworden en vierde dat door zijn dochter te onderscheiden met de prestigieuze "Orde van de Gulden Vlies". In een video gunt hij ons ook een zeldzame blik achter de paleismuren. Ondertussen vertoefden de Britse prins William en zijn vrouw Kate in Scandinavië en dat leverde een pak olijke en stijlvolle beelden op met hun Zweedse en Noorse collega's. Gabriella van Monaco daalde voor het eerst af op skilatten en Miss Markle reikte voor het eerst een prijs uit.

De Orde van de Gulden Vlies

De Spaanse koning Felipe is op tram 5 gestapt. Op zijn verjaardag reikte hij de "Orde van de Gulden Vlies" uit, dat is de hoogste Spaanse onderscheiding, aan troonopvolgster Leonor. De ceremonie vond plaats in het koninklijk paleis in Madrid in het bijzijn van tachtig gasten, onder wie zus Sofia, moeder Letizia, tante Elena, en grootouders koning Juan Carlos en koningin Sofia. Een stralende Leonor kreeg het ereteken met rood strikje opgeprikt en Felipe gaf zijn oudste dochter hartelijke zoenen.

Casa de S.M. el Rey

De onderscheiding aan Leonor is louter symbolisch. "Het zal je herinneren aan de verplichtingen en verantwoordelijkheden die horen bij de kroon", vertelde Felipe in een toespraak gericht naar Leonor. "Je acties moeten worden geleid door een groter gevoel van waardigheid, eerlijkheid en integriteit." Felipe nam ook de woorden "opoffering" en "onvoorwaardelijke toewijding" in de mond. Best zware kost voor een 12-jarig meisje. Maar vader Felipe benadrukte ook dat ze altijd kan rekenen op haar familie en "mensen die het beste willen voor Spanje".

De Orde herinnert jou aan de verantwoordelijkheden die horen bij de kroon

De Orde van het Gulden Vlies werd in 1430 ingesteld door Filips III van Bourgondië (beter bekend als Filips de Goede). Door de eeuwen heen werden de Nederlandse koningen Willem I, II en III lid van de prestigieuze ridderorde. Koning Juan Carlos verleende de Orde in het verleden nog aan de toenmalige Nederlandse koningin Beatrix, zanger Enrique Iglesias en de gewezen Franse president Nicolas Sarkozy.

Bij de Orde hoort ook een ketting waarvan de schakels de hertogen van Bourgondië voorstellen. Aan de ketting bengelt door een ringetje een ram, verwijzend naar de Griekse sage van Jason en de Argonauten die een Vlies (of een ramsvacht) moesten bemachtigen door een draak om de tuin te leiden.

Het leven zoals het is achter de paleismuren

In aanloop naar zijn vijftigste verjaardag gooide Felipe de deuren van zijn paleis open en liet zijn dagelijkse leven filmen met enkele huiselijke taferelen. We krijgen een blik achter de schermen van de kerstboodschap, de autorit naar school en een (te hete) soepmaaltijd met het voltallige gezin thuis.  

Klik hier voor de video:

De opmerkelijkste beelden tonen een ietwat hectische ochtendrush waarbij de koningin de kinderen aanmaant er wat spoed achter te zetten en benadrukt zich warm aan te kleden, want het is blijkbaar barkoud buiten. Felipe controleert of iedereen toch niets vergeten is. In de auto -zonder chauffeur, maar met papa achter het stuur- bewijst Leonor dat ze geoefend heeft voor haar examen wetenschappen door elementen uit het periodiek systeem op te sommen. Intussen polst Letizia voor alle zekerheid of haar jongste geen proefwerk heeft.   

Safety first voor zwangere Kate Middleton

De hertog en hertogin van Cambridge, de Britse prins William en Kate Middleton, hebben Zweden en Noorwegen bezocht. De twee mochten aangepaste kledij voorzien, want beide landen zijn momenteel  omgeschapen tot winter wonderland met vriestemperaturen en sneeuw. De mutsen en handschoenen werden vlot bovengehaald.

©2018 Stephen Lock / i-Images

In Stockholm stond er zowaar een partijtje "bandy" hockey op het programma, hockey zonder puck maar met een bal. De 6 maanden zwangere Kate moest zich geen zorgen maken: ze hoefde geen schaatsen aan en mocht met een paar stevig stapschoenen het ijs op waar een rode loper werd uitgerold. Ze hield een wedstrijdje strafschoppen nemen met William, en verloor (2-1). "Ik liet hem winnen", klonk het.

Enkele sfeerfoto's:
Kroonprinses Victoria en haar man Daniel stellen hun kinderen, Estelle en Oscar, voor bij een koekje en kopje thee op het Hagapaleis. Estelle (foto, r.) en William (foto, l.) hebben alvast gemeen dat ze beiden tweede in lijn zijn voor de troon met een leeftijdsverschil van 30 jaar.

©2018 i-Images / Pool

Kate test een van de stoelen uit in het nationale Museum voor Architectuur en Design waar de royals verklapten dat ze fan zijn van Ikea en de kinderen over enkele meubels beschikken.  

Dinner met genodigden uit de Zweedse regering en de populaire cultuur in de residentie van de Britse ambassadeur.

"Belle en Elsa" in Noorwegen

Na Zweden was Noorwegen aan de buurt waar Kate en William op de tarmac ontvangen werden door het kroonprinselijke paar Haakon en Mette-Marit. De pers doopte Kate en Mette-Marit onmiddellijk om tot Belle en Elsa, naar de hoofdrolspeelsters uit "Beauty and the beast" en "Frozen".

Kate en William kregen een diner aangeboden van de Noren (foto onder). De Noorse koning Harald gebruikte bij de verwelkoming graag een citaat uit de Britse prent "Love actually": "We mogen dan wel een klein land zijn, we zijn ook groots." Om voorts de vele overeenkomsten aan te halen. "Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk zijn landen met een prachtige natuur waar je mooie trektochten kunt maken. We hebben beiden diepe culturele wortels. Onze volken zijn gevormd door het klimaat." Harald sprak ook de Britse hertogin aan als "Kate" (haar roepnaam), terwijl William het liever op "Catherine" (haar officiële naam) hield.

De dochter van koning Harald, Märtha-Louise, maakte duidelijk dat prinsessen voor een diner graag gebruik maken van de hulp van een kapster en visagiste. Ze bedankte hen met een foto op Instagram.

Piepkleine royal op latten

Prinses Charlène en Albert van Monaco zijn fervente sporters. Charlène is een voormalige zwemkampioene en Albert in een vorig leven zelfs bobsleeër mét deelname aan de Winterspelen. Ze proberen die passie met de paplepel mee te geven. Zo kreeg prinses Gabriella (3) deze week skilatten aangebonden en daalde onder begeleiding voor het eerst voorzichtig af. Tweelingbroer Jacques kijkt op de achtergrond toe.

Jong geleerd is oud gedaan. De kinderen zwommen zelfs nog voor ze konden stappen. Charlène liet ze intensief aan watergewenning doen en zwemlessen volgen, tot 2 uur elke voormiddag. Met haar Stichting Prinses Charlène wil ze iedereen waarschuwen voor de vaak onderschatte gevaren van water.   

Meghan Markle reikt haar eerste prijs uit

Meghan Markle heeft voor het eerst een officiële avondactiviteit vervuld. Samen met verloofde prins Harry woonde ze de Endeavour Fund Awards bij in Londen, een gala-evenement voor gewond geraakte of zieke militairen die het voorbije jaar een sportieve prestatie hebben neergezet. In theorie is ze tot haar huwelijk geen royal, maar het koppel week daar vanaf door Meghan de avond te laten openen met een speech en haar een prijs te laten uitreiken.  

In de pers -ook de kwaliteitskranten- was heel wat te doen over haar outfit. Alle lof voor haar zwart broekpak van icoon Alexander McQueen, feilloos gecombineerd met naaldhakken. Op een gala-avond echter worden traditioneel cocktailjurken gedragen. Meghan blijft duidelijk zichzelf, net zoals wijlen prinses Diana haar eigen stijl ontwikkelde. En daar genieten de gewone Britten van.  

©Alpha Press