Steeds meer leegstaande winkelpanden in Oost-Vlaanderen

Net als in de rest van het land, staan ook in onze provincie steeds meer winkelpanden leeg. Voor ruim 40 procent van de gemeenten is dat een prioritair probleem. Dat blijkt uit een rondvraag van Radio 2.

Iets meer dan zes op de tien gemeenten nam ook al maatregelen om iets aan die leegstand te doen. Een boete opleggen wanneer een pand te lang leeg staat, is de populairste maatregel. Maar gemeenten doen ook vaak inspanningen om financiële ondersteuning te bieden aan nieuwe winkels. Een verbod opleggen aan winkels om zich buiten de kernen te vestigen, gebeurt niet zo vaak in Oost-Vlaanderen. Eén gemeente op de vijf voerde die maatregel al in. 

Daarnaast houden enkele gemeenten bij de heraanleg van een weg rekening met dit probleem. Gemeenten voeren ook regelmatig een 'gemeentebon' in, een bon die geldig is bij verschillende lokale handelaars. Ten slotte is een aangepast parkeerbeleid een andere populaire maatregel. 

Ook de stad Zottegem ondernam al actie tegen de leegstand van de winkels. Zij proberen ondernemers en eigenaars van panden samen te brengen om een pop-up-concept te installeren. "Het eerste jaar kunnen ondernemers het pand huren aan een voordelig tarief. Het voordeel voor de eigenaars is dat ze dan geen leegstandstaks meer moeten betalen. Na een bepaalde periode wordt de samenwerking dan geëvalueerd. De ondernemers krijgen dan de kans om in het pand te blijven", vertelt Liselotte De Roover, schepen van middenstand.