Arenda Oomen Fotografie

Taxshift doet loonkosten voor werkgevers minder dalen dan gedacht

Sinds januari zijn de loonkosten voor de werkgevers als gevolg van de taxshift tussen de één en de twee procent gedaald. Dat heeft HR-dienstverlener Acerta berekend.

Acerta ging na wat de werkelijke impact is van de tweede fase van de taxshift op de werkgeverskosten. In het kader van de taxshift verlaagde de regering de basisbijdragen voor de sociale zekerheid voor werkgevers in twee stappen: eerst van 32,4 procent naar 30 procent en vanaf dit jaar van 30 naar 25 procent.

Maar, aldus Acerta, dat betekent niet dat de loonkosten plots met 5 procent zakken. Er is immers ook een hervorming van een aantal andere aftrekken, waardoor de uiteindelijke verschuldigde bijdrage voor de sociale zekerheid erg verschilt afhankelijk van het loon van de werknemer.

"De daling van de loonkosten vanaf 1 januari schommelt tussen de één en de twee procent", aldus Dirk Wijns van Acerta. Het grootste profijt van de taxshift door lagere bijdragen is voor werkgevers die werknemers met een laag loon tewerkstellen, becijferde Acerta. De HR-dienstverlener merkt nog op dat de werkgevers uit de social profit niet mee profiteren van de daling van de sociale zekerheidsbijdragen.