Video player inladen ...

Migranten incident Groot-Bijgaarden: "Pas toen schot werd gelost, hadden wij door dat het politie was"

De migranten die precies twee weken geleden een politiepatrouille aanvielen op de snelwegparking in Groot-Bijgaarden, beseften niet dat ze met politie te maken hadden. Dat zeggen vier van de migranten in een anonieme getuigenis bij VRT NWS. "Pas toen een schot werd gelost, hadden we door dat het politie was", zeggen ze.   

Twee weken geleden werden op de snelwegparking in Groot-Bijgaarden 16 migranten opgepakt nadat ze een politiepatrouille hadden aangevallen. De politie loste daarbij een waarschuwingsschot.  

Vier migranten die betrokken waren bij het incident, drie Soedanezen en een Libiër, hebben hun versie van het verhaal gedaan bij VRT NWS. Ze zeggen dat ze niet wisten, en ook niet kónden weten, dat ze te maken hadden met politie.

"Toen ze aankwamen, waren ze in burger. We weten dat politie in burger op zijn minst een armband draagt, maar zo'n armband hadden ze niet. Toen ze aanvielen, hadden ze "Politie!" moeten roepen, dan had ik geen geweld gebruikt."

Volgens de migranten wees niets erop dat ze te maken hadden met politie. "Het was ook een gewone auto, zonder zwaailicht."

Pas toen het waarschuwingsschot werd gelost, hadden de migranten door dat ze te maken hadden met politie. "Want niemand zou daar schoten lossen behalve de politie". Nadat het schot was gelost, zijn de migranten allemaal op de vlucht geslagen, zeggen ze.

Politie: "Nog geen reden om op iemand te slaan"

De migranten zeggen dat ze zich bedreigd voelden omdat ze de dag voordien op dezelfde plaats belaagd waren door een groep Afghaanse mensensmokkelaars. Ze dachten dat ze opnieuw te maken hadden met dezelfde groep.

Volgens de politie hadden de migranten ook in dát geval geen reden om aan te vallen. "Ook al zijn het geen politiemensen, dat is nog geen reden om op iemand te slaan", zegt woordvoerder van de federale politie Peter De Waele.

"Verder verbiedt mijn beroepsgeheim om hier verder op in te gaan. Spijtig genoeg, want we hebben toch een aantal elementen te geven. Maar iemand die opmerkingen heeft over een politieoptreden, kan natuurlijk altijd een klacht indienen bij het onafhankelijk controleorgaan Comité P."