Video player inladen ...

Trump geeft geheime memo over FBI vrij: wat zijn de gevolgen?

Het Amerikaanse Congres geeft - met de goedkeuring van president Trump - een geheime memo vrij dat de onafhankelijkheid van de FBI in vraag stelt.  Meteen wordt ook het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar de banden tussen Trump en Rusland ongeloofwaardig gemaakt. 

Uit de vier pagina's lange memo, opgesteld door een Republikein, moet blijken dat de FBI een medewerker van het campagneteam van Trump onterecht heeft afgeluisterd, en bovendien op aangeven van de Democraten. De FBI zou partijdig geweest zijn, pro-Clinton en anti-Trump. De FBI ontkent dat, maar kan zich niet verdedigen, omdat ze anders geheimen zou moeten prijsgeven.

Aangezien de speciale aanklager Mueller een deel van zijn onderzoek baseert op de informatie die de FBI uit dat afluisteren heeft gehaald, wordt ook zijn onderzoek ongeloofwaardig gemaakt. "En dat is precies wat president Trump wil bereiken", zegt Amerikakenner Tom Van de Weghe. "Op die manier krijgt Trump meer munitie om Mueller op een later tijdstip van het onderzoek te halen."

Kleine stap in een lange campagne

Volgens Tom Van de Weghe is het een kleine stap in een lange campagne van President Trump. Ook Amerikacorrespondent  Michiel Vos zei in "De wereld vandaag" op Radio 1 dat dit een aanval is tegen het 'establishment', waar de FBI volgens Trump deel van uitmaakt. "Dit maakt deel uit van zijn oorlog tegen de elite, tegen 'het systeem'".

Het is een publiek geheim dat Trump liever verlost is van die lastpak Mueller. Afgelopen week raakte nog bekend dat hij er in juli al aan dacht om de speciale aanklager te ontslaan, maar hij werd tegengehouden door een raadgever.

Om hun president te beschermen wordt in Republikeinse kringen al maanden een schaduwgevecht gevoerd tegen Mueller en de FBI. Door de indruk te wekken dat het onderzoek tegen de president en zijn entourage partijdig is, moet het eenvoudiger zijn om mogelijk negatieve resultaten van het onderzoek weg te wuiven.