Video player inladen ...

Trump geeft geheime memo vrij waarin FBI beschuldigd wordt van machtsmisbruik

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een geheime memo over het Ruslandonderzoek door de FBI overgemaakt aan het Congres. De memo, die intussen door het Congres publiek is gemaakt, beschuldigt de FBI van machtsmisbruik. Trump noemt de inhoud van de memo een schande. De Democraten zien in de memo een poging om het lopende onderzoek naar de banden tussen de Trump-campagne en Rusland te ondermijnen.

De memo is geschreven door de Republikeinen en gaat over de manier waarop de inlichtingendienst FBI het onderzoek voert naar de inmenging van Rusland in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De FBI onderzoekt mogelijke contacten tussen het toenmalige campagneteam van Trump en Rusland.

Wat staat er in de memo?

In de memo staat dat de FBI vooringenomen was bij de start van het onderzoek. Zo zou een door de Democraten gefinancierd onderzoek aan de grondslag liggen van het speurwerk van de FBI en het ministerie van Justitie naar de banden tussen Rusland en de verkiezingscampagne van Trump in 2016.

Op basis van dat onderzoek zou de FBI namelijk van een bevoegde speciale rechtbank de toestemming gekregen hebben om een Republikeinse campagnemedewerker van Trump af te luisteren. Maar volgens de memo zou de FBI die rechtbank niet ingelicht hebben dat dat onderzoek door de Democraten was gefinancierd.

Bovendien zou de auteur van het onderzoek, een voormalige agent van de Britse inlichtingendiensten Christopher Steele genaamd, aan een hooggeplaatste verantwoordelijke binnen het ministerie van Justitie toegegeven hebben dat hij absoluut wilde voorkomen dat Trump verkozen zou worden.

Voor Trump en de Republikeinen zijn al die gegevens een bewijs dat het hele Ruslandonderzoek partijdig en dus niet objectief is. De memo was als top secret bedoeld, maar de Inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden gaf maandag al de toestemming om de memo vrij te geven. En vandaag deed ook president Trump dat.

Trump: "Inhoud van memo is een schande"

Het al dan niet vrijgeven van de memo leidde al weken tot grote controverse. De FBI zelf had gewaarschuwd dat het vrijgeven van de memo gevaarlijk kon zijn, omdat bepaalde sleutelelementen uit de memo gehaald zijn.

Ook volgens de Democraten staan er fouten in de memo. Volgens hen willen de Republikeinen met de memo het onderzoek van de FBI ondermijnen.

Trump zelf zei eerder vandaag dat de inhoud van de memo een schande is en dat vele mensen beschaamd zouden moeten zijn. Volgens hem proberen Democraten de FBI politiek te beïnvloeden.

In een persmededeling van het Witte Huis na het vrijgeven van de memo staat te lezen dat de memo "ernstige bezorgdheden naar boven brengt over de integriteit van de beslissing van enkele topmensen van het ministerie van Justitie en de FBI om de meest opdringerige afluistertechnieken tegen Amerikaanse burgers te gebruiken".

Woordvoerster Sarah Sanders voegde eraan toe dat de president, hoewel kritisch tegenover de top van de FBI, "de hardwerkende medewerkers ervan enorm dankbaar is".