Universiteit Hasselt bouwt testlab voor beton in Diepenbeek

De universiteit gaat in een nieuw laboratorium beton en andere bouwmaterialen testen. Het nieuwe gebouw komt op de bouwcampus in Diepenbeek, waar de bouwindustrie en de universiteit nu ook al samenwerken. In het najaar moet het lab klaar zijn.

In het testlaboratorium kunnen betonnen wanden, balken en vloerelementen op ware grootte getest worden. Docent bouwkunde Bram Vandoren van de UHasselt: "We kunnen gaan tot een breedte 4 meter en een hoogte van 2 verdiepingen. Dus de nieuwe producten die gebruikt worden in de hoogbouw kunnen we hier uittesten."

"Beton is niet meer gewoon wat zand met grind, cement en water" vertelt Marc D’Olieslaeger, decaan Industriële ingenieurswetenschappen aan de UHasselt. "Er zijn zoveel soorten beton die allemaal andere eigenschappen hebben, en we moeten daar meer wetenschappelijke kennis over vergaren."

In Limburg zijn er 2.000 bouwbedrijven met 13.000 werknemersn. "De bouw is een speerpunt van de Limburgse economie", aldus gedeputeerde Erik Gerits: "En onderzoek en innovatie zijn uitermate belangrijk om het ondernemerschap en de jobs in deze sector te waarborgen."