Van de eerste badkuip over een hondenmand tot een barbierstoel: luxehotel Ritz-Parijs houdt uitverkoop

Wie een stukje hotelerfgoed uit Parijs in huis wil nemen, kan in april zijn hart ophalen in de Franse hoofdstad. Het luxehotel Ritz biedt dan liefst 10.000 objecten uit de inboedel te koop aan. Een van de blikvangers is de eerste badkuip van het hotel, daterend van bij de opening in 1898. Het Parijse Veilinghuis Artcurial zal de veiling organiseren.

Het Ritz opende eind 19e eeuw de deuren opende en was altijd een magneet voor de jetset geweest. Zo bracht prinses Diana er haar laatste uren door.  Tussen 2012 en 2016 sloot het de deuren voor een broodnodige grondige renovatie.

De spullen die geen plaats meer kregen in het vernieuwe "palace", worden tussen 17 en 21 april geveild. Concreet gaat het om liefst 10.000 objecten onderverdeeld in 3.500 loten die in april te koop zullen worden aangeboden. De prijs wordt geschat van 100 tot 5.000 euro.

En het gaat om een heel uitgebreide collectie: een hondenmand Louis XVI, badlinnen, gordijnen, canapés, bedden, barkrukken, een barbierstoel tot zelfs afstandsbedieningen om de roomservice op te roepen en de individuele badkuip waarmee het hotel bij de opening uitpakte als luxeobject. Kortom: voor elk wat wils.

De afgelopen 12 maanden hebben medewerkers van veilinghuis Artcurial alle spullen consciëntieus geïnventariseerd. Voor de veilig plaatsvindt, zullen ze een week worden tentoongesteld op de zetel van Artcurial in Parijs.

"Deze uitzonderlijke veiling zal het de mensen toelaten om de prestigieuze geschiedenis van het Ritz te beleven. Alle objecten dragen de legende van het hotel in zich", aldus voorzitter François Tajan van het veilinghuis. Meer informatie en details met foto's vindt u in de brochure die het veilinghuis heeft verspreid.