(c) Mariette Carstens/ Hollandse Hoogte

Vlaanderen breidt zero-emissiepremies voor auto's nog wat uit

De Vlaamse regering gaat de zogenoemde zero-emissiepremies voor auto's nog wat uitbreiden in plaats van ze af te zwakken, zoals eerder was aangekondigd. Dat heeft Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) bekendgemaakt.

De premies voor elektrische wagens worden niet verlaagd - zoals eerder was bekendgemaakt - maar blijven de volgende twee jaar behouden. "Aangezien het verschil in kostprijs tussen een elektrische wagen en een wagen op fossiele brandstof nog even groot is, hebben we beslist de premie op hetzelfde niveau te houden als vorig jaar", zegt Tommelein. "We zijn ervan overtuigd dat de premies belangrijk blijven om kandidaat-kopers over de streep trekken."

De zero-emissiepremies zullen niet alleen meer voor particulieren gelden, maar ook vzw's en aanbieders van autodelen komen voortaan in aanmerking. Op die manier hoopt Tommelein de vergroening van het wagenpark nog te versnellen.

De premie voor wagens met een brandstofcel wordt verhoogd naar 4.000 euro. Door zo'n brandstofcel kunnen deze wagen op waterstof of op ethyanol rijden. Tommelein hoopt hier innovatieve technologiën een duwtje te kunnen geven.