Flip Franssen

"85.000 levens gered dankzij Belgisch kankeronderzoek"

"De sterftecijfers door kanker zijn tussen 2004 en 2008 met meer dan 4 procent gedaald en het lijkt erop dat de neerwaartse trend zich doorzet. Er zijn zo al 85.000 levens gered dankzij Belgisch onderzoek. Dat komt doordat ons land een voortrekkersrol heeft in kankeronderzoek", zegt de Stichting tegen Kanker naar aanleiding van de Wereldkankerdag op 4 februari.

De afgelopen jaren waren onze onderzoekers bijzonder succesvol op het vlak van radiotherapie, hormoontherapie, doelgerichte therapie en immunotherapie, de nieuwe behandelmethode die sinds 2013 een revolutie heeft teweeggebracht in de behandeling van verschillende kankers.     

Het slechte nieuws is dat er in ons land elk jaar nog steeds circa 27.000 mensen sterven aan de gevolgen van kanker. Het goede nieuws is dat dit cijfer gestaag daalt. Effectievere kankerbehandelingen vertalen zich in een hogere vijfjaarsoverleving: 59 procent van de mannen en 68 procent van de vrouwen zijn vijf jaar na hun kankerdiagnose nog in leven.

Uiteraard zijn de genezings- en overlevingskansen zeer verschillend en afhankelijk van het type kanker. Maar het aantal levensjaren die we dankzij de vooruitgang in onderzoek en behandelingen wonnen, is zonder meer indrukwekkend: in de laatste 10 jaar hebben naar schatting meer dan 350.000 Belgen kanker overleefd.     

Een van de belangrijkste missies van de Stichting tegen Kanker is het ondersteunen van wetenschappelijk onderzoek in België. Sinds 1988 heeft de Stichting hier meer dan 150 miljoen euro voor uitgetrokken. In januari 2018 heeft de Stichting tegen Kanker een nieuwe projectoproep gelanceerd voor onderzoek. Hiervoor kon de Stichting een recordbedrag van 22,6 miljoen euro vrijmaken.

Meest gelezen