Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Is dat alles?", ex-directeur James Comey wuift FBI-memo van Trump weg

De door de Amerikaanse president Donald Trump ontslagen FBI-directeur James Comey is niet onder de indruk van de heisa rond de memo die door het Witte Huis is vrijgegeven.

Politiek Washington staat op stelten nu president Donald Trump een vertrouwelijke memo heeft vrijgegeven, waaruit zou moeten blijken dat de federale politiedienst FBI haar macht misbruikt zou hebben in het onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen van 2016.

"That's it?", zo reageert ex-FBI-directeur James Comey op Twitter. De memo waar president Trump mee uitpakt, stelt volgens Comey weinig voor en is bovendien "oneerlijk en misleidend".

In elk geval is de memo "de schade die hij heeft aangebracht aan het vertrouwen van het publiek in de veiligheidsdiensten van de VS niet waard". Ook de huidige leiding van de FBI -nochtans benoemd door Trump- en het ministerie van Justitie en de Democratische oppositie zeggen dat het vrijgegeven van de memo de bevolking misleidt en de nationale veiligheid in het gedrang brengt.

James Comey werd in de lente vorig jaar ontslagen door Trump, naar verluidt omdat hij het onderzoek naar "de Russische connectie" niet had willen stoppen. Sindsdien heeft hij zich al herhaaldelijk erg kritisch uitgelaten over de president. Comey is een Republikein en had er een lange carrière op zitten bij de FBI. Daarom werd hij indertijd door ex-president Barack Obama benoemd tot hoofd van de dienst.

Toch speelde Comey een erg onafhankelijke en eigenzinnige rol, onder meer toen hij vlak voor de omstreden presidentsverkiezingen van 2016 het onderzoek naar het e-mailschandaal rond de Democrate Hillary Clinton even heropende.