Photononstop

Frankrijk gaat dure villa's van rijke Belgen meer belasten

De Franse fiscus gaat buitenlanders die duur vastgoed hebben in Frankrijk extra belasten. De meldt Het Laatste Nieuws.

De Franse president Macron heeft de bestaande vermogensbelasting, de omstreden rijkentaks die zowel roerend als onroerend vermogen viseert, vervangen door een nieuwe vermogensbelasting, enkel op vastgoed. De grenswaarde blijft 1,3 miljoen euro. Wie dus voor 1,3 miljoen euro of meer aan vastgoed bezit in Frankrijk, moet een belasting op de waarde van dat vastgoed betalen, gaande van een half tot anderhalf procent.

"Het gaat wel om de nettowaarde, dus na de aftrek van de schulden", verduidelijkt, advocaat Michaël Joosen van het advocatenkantoor Cazimir. "Dus het is mogelijk dat iemand een villa heeft met een waarde van 2 miljoen euro. Maar als hij die villa gekocht heeft met een hypotheeklening van 1 miljoen euro, dan valt hij onder de grens van 1,3 miljoen en hoeft hij die vermogensbelasting niet te betalen."

Bulletleningen niet meer volledig aftrekken

Maar nu laat de Franse fiscus niet langer toe om bulletkredieten voor dat vastgoed volledig af te trekken van die vermogensbelasting. Bulletkredieten zijn leningen waarbij de kredietnemer tijdens de looptijd alleen interesten betaalt. Het kapitaal wordt dan in één keer terugbetaald op de einddatum van het krediet.

Daardoor kon het kapitaal elk jaar volledig afgetrokken worden van de vermogensbelasting.  Maar dat is dus verleden tijd. Voortaan zal het bedrag dat afgetrokken wordt, elkaar jaar wat kleiner worden. Joosen: "Het gevolg is dat meer mensen nu een nettovermogen in Frankrijk hebben van meer dan 1,3 miljoen euro waardoor ze die vermogensbelasting zullen voelen".

Alleen zeer vermogende Belgen geviseerd

"Vanuit het standpunt van Macron is de nieuwe vermogensbelasting slim gezien omdat hij nu veel buitenlanders laat meebetalen", zegt Joosen. "De meeste Belgen die vastgoed in Frankrijk hebben, zullen deze belasting niet voelen. Alleen de zeer vermogende Belgen worden geviseerd."