Video player inladen ...

Egyptologen ontdekken graftombe van hogepriesteres nabij de piramiden van Giza

De tombe van priesteres Hetpet dateert uit de vijfde dynastie van farao's en zou ongeveer 4.400 jaar oud zijn. Die ligt in een grafveld niet ver van de piramiden van Giza nabij Caïro.

Mustafa Waziri, het hoofd van de Egyptische Dienst voor Oudheden, was erg in zijn nopjes op de persconferentie waar de vondst werd voorgesteld. Zijn archeologen hebben in een grafveld nabij de piramiden van Giza een erg goed bewaarde graftombe uit het Oude Rijk ontdekt.

Het gaat om de graftombe van Hetpet, een priesteres van de vruchtbaarheidsgodin Hathor. Het graf bevat volgens Waziri mooie en goed bewaarde muurschilderingen die Hetpet voorstellen als ze aan het vissen en het jagen is. Er zijn ook afbeeldingen van apen die toen als huisdieren werden gehouden en van een muziek- en dansfestival.

De tombe zou dateren uit de 5e dynastie, die gesitueerd wordt tussen 2494 en 2345 voor Christus, de periode dat er nog grote piramiden werden gebouwd als koningsgraven, al waren die toen kleiner dan drie enorme bouwwerken van de 4e dynastie op het plateau van Giza vlakbij.