Gevangenen betalen 5 keer meer voor een telefoontje

Gevangenen in ons land betalen tot vijf keer meer dan gemiddeld om te telefoneren. Dat schrijft De Morgen. Gedetineerden hebben, onder bepaalde voorwaarden, het recht om op eigen kosten te bellen. Maar daarvoor moeten ze nog altijd een tarief van 16 jaar geleden betalen.

Stel: u belt van thuis uit naar uw advocaat. Daarvoor betaalt u een bepaald bedrag. Wanneer een gedetineerde vanuit de gevangenis met zijn advocaat belt, betaalt hij voor datzelfde gesprek vijf keer zoveel. Dat komt omdat gevangenen nog steeds een telefoontarief moeten betalen van 16 jaar geleden. De contracten rond die tarieven met Belgacom werden sindsdien niet meer hernieuwd.

Onbegrijpelijk, vindt Stefaan Van Hecke van Groen: "Klaarblijkelijk heeft men geen nieuwe contracten gesloten of gaat men die contracten niet tijdig vernieuwen. Dat betekent dat er nog altijd peperdure, oude tarieven worden gehanteerd. Dat is onaanvaardbaar. Iedereen heeft het recht om een correct tarief te krijgen, of men nu in een gevangenis verblijft of van thuis belt." 

'Prison Cloud'

Volgens Van Hecke lijkt minister van Justitie Koen Geens bereid om het probleem aan te pakken. Die laatste zou nieuwe onderhandelingen gestart zijn voor nieuwe contracten rond telefoontarieven. En daarnaast wordt binnenkort ook het platform 'Prison Cloud' in alle gevangenissen uitgebouwd. Via dat platform kunnen gedetineerden goedkoper bellen vanop een computer in hun cel. Maar volgens Van Hecke kunnen ook die tarieven verlaagd worden.