Video player inladen ...

Gewapende man schiet op migranten in het Italiaanse stadje Macerata

Een man heeft vanuit een rijdende auto het vuur geopend op voorbijgangers in Macerata, niet ver van de Adriatische Zee. Volgens de openbare omroep RAI zou hij vooral hebben geschoten op migranten. Een verdachte zou intussen zijn opgepakt. 

De schietpartij vond plaats in Macerata, een universiteitsstadje tussen Perugia en Ancona in de regio Marche, nabij de Adriatische Zee. Op verschillende plaatsen in de stad is daar vanmiddag geschoten op voorbijgangers vanuit een zwarte Alfa 147.

Daarbij zijn zes Afrikaanse migranten gewond geraakt. Vier van hen zouden er erg aan toe zijn. Volgens getuigen werd uitdrukkelijk geschoten naar mensen met een donkere huidskleur en waren er dus wellicht racistische motieven in het spel.

Korte tijd later kon de politie een verdachte oppakken. De man van 28 was getooid met de Italiaanse driekleur en zou de fascistische groet hebben gebracht. Hij zou eerder kandidaat zijn geweest voor de regionalistische antimigratiepartij Lega Nord en volgens vrienden zou hij ook banden hebben gehad met de neofascistische Forza Nuova. 

"Duidelijk geval van rassenhaat"

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken heeft de schietpartij veroordeeld als "een duidelijk geval van rassenhaat". De schietpartij doorkruist de Italiaanse verkiezingscampagne. Op 4 maart zijn er parlementsverkiezingen.

Minister Marco Minniti had het over "een extreemrechtse daad die duidelijk verwijst naar het fascisme en het nazisme". De dader riep immers "Italië aan de Italianen" terwijl hij op zijn slachtoffers vuurde. "Het enige wat de slachtoffers gemeen hadden, was hun donkere huidskleur", aldus de minister. "Het was een criminele daad van een individu die duidelijk vooraf was gepland."

Verband met moord op jonge vrouw eerder deze week?

De Italiaanse media hebben het intussen wel over een mogelijk verband met een brutale moord eerder deze week. Toen werden twee koffers ontdekt met daarin lichaamsdelen van een jonge vermoorde Italiaanse vrouw. De hoofdverdachte van die moord zou een Nigeriaanse immigrant zijn, wiens asielaanvraag eerder geweigerd was.   

In Italië had de partij Lega Nord nadien fors uitgehaald naar de centrumlinkse regering die "gevaarlijke migranten in het land zou laten". Volgens partijleider Matteo Salvini is het duidelijk dat "de uit de hand gelopen migratie leidt tot sociale conflicten". Hij belooft om na de verkiezingen 150.000 migranten het land uit te zetten als zijn partij in de regering zou komen.

Ex-premier en voorman van de centrumlinkse PDI die nu de kern van de regering vormt, Matteo Renzi, riep op Facebook op tot kalmte: "De man die vandaag geschoten heeft, is een marginale gek, maar de staat is sterker dan hij". 

Italië vangt veel migranten uit Noord-Afrika op. De Middellandse Zee is tussen de Italiaanse eilanden Sicilië en kleinere eilandjes en de kusten van Tunesië en Libië erg smal. De Europese Unie heeft een spreidingsplan voor migranten over de lidstaten, maar dat loopt niet van een leien dakje.