Video player inladen ...

Gewapende man schiet op migranten in het Italiaanse stadje Macerata

Een man heeft vanuit een rijdende auto het vuur geopend op voorbijgangers in Macerata, niet ver van de Adriatische Zee. Volgens de openbare omroep RAI zou hij vooral geschoten hebben op migranten. Een verdachte zou intussen zijn opgepakt. 

Italiaanse media hebben het over zes gewonden. Die zouden vanuit een rondrijdende Alfa 147 onder vuur zijn genomen op verschillende plaatsen in Macerata, een universiteitsstadje van 43.000 inwoners ergens tussen Ancona en Perugia in de regio Marche.

Volgens de Italiaanse openbare omroep RAI schoot de man bewust op mensen met een donkere huidskleur. De zender vermoedt dus racistische motieven. Alle slachtoffers zijn in ieder geval buitenlanders en vier van hen  zouden er erg aan toe zijn. 

De politie heeft een verdachte opgepakt, maar het is nog niet duidelijk of het om de schutter gaat. Wel zou de man volgens sommige bronnen de Italiaanse driekleur rond zich gehangen hebben en de fascistische groet gebracht hebben. Getuigen melden overigens dat er twee mensen in de auto zaten van waaruit geschoten is.

De overheid raadt iedereen in Macerata aan om voorlopig binnen te blijven. De scholen zijn gesloten en het openbaar vervoer is stilgevallen.

Verband met moord op jonge vrouw eerder deze week?

De politie wil voorlopig nog niet veel kwijt over de opgepakte verdachte of zijn of haar motieven. De Italiaanse media hebben het intussen wel over een mogelijk verband met een brutale moord eerder deze week.

Toen werden twee koffers ontdekt met daarin lichaamsdelen van een jonge vermoorde Italiaanse vrouw. De hoofdverdachte van die moord zou een Nigeriaanse immigrant zijn, wiens asielaanvraag eerder geweigerd was. Dat kan verklaren waarom de dader van de schietpartij vandaag buitenlanders viseerde en volgens getuigen reed de auto van de schutter rond in de buurt waar het lichaam van de jonge vrouw is gevonden.

Italië vangt veel migranten uit Noord-Afrika op. De Middellandse Zee is tussen de Italiaanse eilanden Sicilië en kleinere eilandjes en de kusten van Tunesië en Libië erg smal. De Europese Unie heeft een spreidingsplan voor migranten over de lidstaten, maar dat loopt niet van een leien dakje.