Video player inladen ...

Gigantische afvalberg stroomt samen in Frans dorpje door hoogwater in Parijs

In het dorpje Méricourt is een gigantische afvalberg ontstaan op de Seine door het hoogwater van de afgelopen dagen. De dorpelingen vrezen voor hun gezondheid en ze willen dat het goedje zo snel mogelijk wordt opgeruimd, maar dat wordt een kostelijke zaak. Vanaf maandag zou het water in Parijs wel weer moeten zakken.

Sinds eind vorige maand is het waterpeil van de Seine - al moeten we eigenlijk de Yonne zeggen - sterk gestegen.  Op 29 januari bereikte het waterpeil een piek van 5,85 meter. Sindsdien zakt het water heel langzaam, al zullen er dit weekend weer wat liters bijkomen.

In Parijs zelf blijft de hinder al bij al beperkt, al zijn er wel straten geëvacueerd en blijven sommige metrolijnen dicht. De Parijzenaars zijn dan ook het een en ander gewoon. In 2016 bereikte het waterpeil nog een hoogte van 6,10 meter, in 1910 was dat zelfs 8,62 meter.

Afvalberg

Maar op zo'n 60 kilometer ten westen van Parijs zitten 400 dorpelingen met de handen in het haar. Daar is, aan de laatste sluis van de Parijse regio, een gigantische afvalberg samengestroomd, van naar schatting 8.000 m².

Het probleem doet zich al langer voor in het dorpje Méricourt, maar omdat het water nu uitzonderlijk hoog staat, neemt de berg van hout, plastic en ander puin, extreme proporties aan. De afvalhoop is het resultaat van het wassende water dat de Parijse oevers schoonspoelt. Al het afval troept samen aan de sluis in Méricourt.

De dorpelingen vrezen voor hun gezondheid en ze willen dat het goedje zo snel mogelijk wordt opgeruimd. Dat wordt geen eenvoudige klus en de kostprijs is ook niet min: naar schatting 150.000 euro.