Anastasiades en Malas kennen elkaar van de vorige verkiezingen in 2013 Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Grieks-Cyprioten kiezen een president met vrede met de Turks-Cyprioten als inzet

Het meest oostelijke EU-land houdt vandaag de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. President Anastasiades hoopt dat de kiezers zich zullen herinneren dat hij het land uit de financiële crisis heeft gehaald.

In 2013 won de conservatief Nicos Anastasiades de verkiezingen van de centrumlinkse Stavros Malas en nu staan beide mannen opnieuw tegenover elkaar in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen op Cyprus.

President Anastasiades laat niet na de kiezers eraan te herinneren dat hij het land uit de zware financiële crisis van 2013 heeft gehaald. Cyprus kreeg na wat aandringen noodhulp -net zoals Griekenland, Ierland, Portugal en de Spaanse banken- maar spaarders in de twee grootste banken moesten wel hun vorderingen boven de garantie van 100.000 euro laten schieten.

Cyprus kent vandaag een economische groei van vier procent, een van de hoogste in Europa. Toch vinden veel kiezers dat vooral de meer welvarende Cyprioten mee profiteren en gewone mensen veel minder.

Een andere hete aardappel is de "on and off"-vredesgesprekken met Turks-Cyprus over de hereniging van het eiland. Anastasiades maakt zich sterk dat hij daar verder werk kan van maken, zonder al te grote toegevingen te moeten doen aan Turkije. Dat land heeft sinds 1974 meer dan 35.000 militairen in het noorden van het eiland, in de "republiek Noord-Cyprus", beter bekend als Turks-Cyprus, een staat die behalve door Turkije door niemand anders erkend wordt.

De Europese Unie -waarvan Cyprus lid is- erkent enkel de Grieks-Cypriotische regering in Nicosia, net als de internationale gemeenschap overigens. Cyprus is ook lid van de eurozone. Het eiland heeft groot belang, want het ligt vlak voor de kust van Syrië en Libanon en telt een aantal Britse militaire bases van waaruit de terreurgroep IS in Syrië en Irak gebombardeerd werd.