Haalt wet die geweld tegen vrouwen verbiedt, iets uit in Marokko?

Enkele dagen geleden werd de wet goedgekeurd door het Marokkaanse parlement. Vrouwengroepen hebben sinds 2006 gevochten voor die wet. Zowat 73% van alle vrouwen in Marokko zouden ooit te maken gekregen hebben met geweld of seksueel lastig gevallen zijn.

De wet werd goedgekeurd door 23 parlementsleden en 15 stemden tegen. Opvallend: 82 anderen kwamen zelfs niet opdagen voor de stemming en dat zegt toch veel over de prioriteit die aan die wet gekoppeld werd.

De wet is er gekomen na een campagne die in 2006 gelanceerd werd. Nochtans bleek uit een onderzoek twee jaar geleden dat niet minder dan 73% van de Marokkaanse vrouwen zegt ooit geslagen te zijn of het slachtoffer te zijn geworden van seksueel of verbaal geweld.

Wie voortaan vrouwen lastigvalt in Marokko riskeert een tot zes maanden gevangenis en een fikse boete. Als het gaat om een lid van de veiligheidsdiensten of een hiërarchische overste, wordt die straf verdubbeld. Als de agressor een lid van de familie is, kan de straf oplopen tot vijf jaar cel.

Vrouwenrechtengroepen stellen wel vragen bij de praktische uitwerking van de wet en vrezen dat veel mannelijke politiemannen en rechters weinig moeite zullen doen. Een mentaliteit is niet zo eenvoudig te veranderen met een wet, vrezen ze.

Toch is er een duidelijke trend naar meer rechten en respect voor vrouwen in de Arabische wereld. Vorig jaar hebben de parlementen van Libanon, Jordanië en Marokko wetten goedgekeurd, waardoor verkrachters niet langer vrijuit aan als ze bereid zijn om met hun slachtoffer te trouwen. Conservatieve tegenstanders waren er niet in geslaagd om die wetten tegen te houden.