Video player inladen ...

Hilde Crevits over hervorming academies: “Het ijzer is heet, laten we het smeden”

Minister van onderwijs Hilde Crevits verdedigt het nieuwe decreet voor het deeltijds kunstonderwijs of DKO, dat zijn de academies voor muziek, woord, dans en beeldende kunsten. Vanaf september wordt het DKO grondig hervormd, met meer soorten opleidingen en een vroegere instap voor kinderen. Leerkrachten zijn daar bezorgd over.

Het decreet is donderdag goedgekeurd in de commissie onderwijs in het Vlaams Parlement, en eind deze maand volgt wellicht de voltallige vergadering.  “Er komt geen uitstel”, zoals de tegenstanders vragen, zei Hilde Crevits in het programma “Trio” op Klara. “Ik wil starten in september. Soms moet je durven springen. Ik denk dat het ijzer heet is en dat we het nu moeten smeden. De academies zullen wel worden begeleid, en niemand zal worden gestraft.”

Te weinig geld, te grote klassen

Al op zes jaar zullen kinderen voor het eerst een instrument in handen krijgen, en er is ruimte voor nieuwe richtingen zoals comedy of dj. Leerkrachten vrezen dat dat moeilijk wordt. Er is te weinig geld voorzien en de klassen zullen te vol zitten, voorspellen ze. Ze vragen op zijn minst uitstel.

Muziekinitiatie in groep

Voor de nieuwe eerste graad (6- en 7-jarigen) komt er muziekinitiatie in groepen van zo’n 15 kinderen. “Je kan niet vroeg genoeg met muziek beginnen,” zegt minister Crevits, “maar het was nooit de bedoeling om kinderen individueel een instrument aan te leren vanaf die leeftijd.”  

"Extra geld voor elke extra leerling"

Volgens de minister zijn er nog allerlei bijsturingen en aanpassingen gebeurd aan het nieuwe decreet. “Zorgen bij de opstart zijn terecht,” zegt Crevits. Maar ze is vooral verheugd dat het DKO definitief bij het departement onderwijs hoort, en “dat er een zogenaamde open-ended financiering komt. Dat wil zeggen dat er voor iedere extra leerling in de toekomst geld zal zijn.” 

Leerkrachten in het ongewisse

Erwin Scheltjens, directeur van de academie van Lier, is het eens met de doelstellingen van het nieuwe decreet, maar hij pleit toch voor uitstel. Hij voorziet vooral problemen in de tweede graad.  "Leerkrachten algemene vorming en instrumentleraars weten niet waar ze aan toe zijn, en laten hun stem begrijpelijkerwijs luid en duidelijk horen", zei Scheltjens in het debat op Klara.

Directeurs van academies en leerkrachten woord lijken wat gerustgesteld, maar muziek- en dansleraars blijven ongerust. Ze hebben meer dan 5000 handtekeningen verzameld voor een petitie en ze plannen morgen een “muzikale betoging” in Torhout, de woonplaats van minister Crevits.

Het is vandaag Dag van de academies. 170 academies voor muziek, woord, dans en beeldende kunsten zetten de klassen open of organiseren concerten en tentoonstellingen.  Dichter Maud Vanhauwaert schreef speciaal een gedicht, dat op groot formaat aan alle academies wordt gehangen.