Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Maduro officieel kandidaat voor herverkiezing als Venezolaans president

In Venezuela heeft de socialistische regeringspartij PSUV officieel het huidige staatshoofd Nicolas Maduro voorgedragen. als kandidaat bij de komende presidentsverkiezingen. Het Latijns-Amerikaanse land wordt al lang geteisterd door een zware economische en politieke crisis.   

"Ik neem de kandidatuur van de PSUV aan, om Venezuela naar de top te brengen. We zullen een paradijs creëren, een gelukkig vaderland", zei Maduro op een partijcongres. De verkiezingen moeten voor 30 april worden gehouden, een exacte datum is nog niet vastgelegd.

Maduro is al sinds 2013 aan de macht in het Zuid-Amerikaanse land. Afgelopen zomer installeerde de president de omstreden grondwetgevende vergadering, ondanks heel wat protest van de oppositie en ondanks internationale kritiek. De vergadering nam de taken over van het door de oppositie gedomineerde parlement, waardoor Maduro zijn tegenstanders buitenspel zette.

Venezuela verkeert bovendien al maandenlang in een zware economische crisis. Het land kampt met een tekort aan levensmiddelen en de inflatie schommelde in 2017 boven de 1.000 procent. Bij antiregeringsprotesten kwamen vorig jaar meer dan 100 mensen om.